Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χτύπησαν ρεκόρ οι εισαγωγές LNG στην Ασία τον Μάρτιο

Οι χαμηλότερες τιμές άνοιξαν ευκαιρία για αγορές κυρίως από Κίνα και Ινδία. Στο +12% σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, οι αποστολές στην Ευρώπη πέφτουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, λόγω ήπιου καιρού και υπερικανοποιητικών αποθεμάτων.

Χτύπησαν ρεκόρ οι εισαγωγές LNG στην Ασία τον Μάρτιο

Οι παγκόσμιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου επιστρέφουν στην Ασία, μετά την πτώση που έχουν σημειώσει οι τιμές, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αποστολές στην Ασία αυξήθηκαν σε περίπου 24 εκατομμύρια τόνους τον Μάρτιο, καταγράφοντας άνοδο 12% από πέρυσι. Πρόκειται για μηνιαίο υψηλό από καταβολής... καταγραφών, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler που βασίζονται στην παρακολούθηση πλοίων. Την ανάπτυξη της αγοράς οδήγησαν εισαγωγές κυρίως από την Κίνα, την Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Επιπροσθέτως, περισσότερο LNG αναμένεται να συνεχίσει να ρέει στην Ασία, ενώ θα μειωθούν περαιτέρω οι παραδόσεις στην Ευρώπη, όπου τα αποθέματα βρίσκονται σε εποχικό υψηλό.

Η άφθονη προσφορά και ο ήπιος χειμωνιάτικος καιρός διατήρησαν τις τιμές LNG στην Ασία κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, καθιστώντας ανταγωνιστικό το κόστος σε σχέση με άλλα ορυκτά καύσιμα. Οι αγοραστές στις αναδυόμενες οικονομίες έσπευσαν να προμηθευτούν φορτία μετά από μήνες περιορισμένης δραστηριότητας.

Οι αποστολές στην Ευρώπη τον Μάρτιο μειώθηκαν 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler. Η Ευρώπη αναγκάστηκε να αυξήσει τις αγορές του καυσίμου μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν 22% τον Μάρτιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την Kpler. Οι ινδικές αποστολές εκτινάχθηκαν σχεδόν 30%. Και οι παραδόσεις στην Ιαπωνία ενισχύθηκαν 8%, αντιστρέφοντας δύο πτωτικούς μήνες.

Οι χαμηλότερες τιμές LNG στην Ασία και την Ευρώπη καθιστούν επίσης λιγότερο ελκυστική τη μεταπώληση αποστολών για τους κορυφαίους εισαγωγείς της Κίνας και της Ιαπωνίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v