Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλητής κόσμου στις εξαγωγές LNG το 2023 οι ΗΠΑ

Κύριος προορισμός η Ευρώπη, με ποσοστό 66%, που δίνει ώθηση στις αμερικανικές εξαγωγές καθώς απογαλακτίζεται από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Ποιες χώρες είναι οι καλύτεροι πελάτες, ποιοι εξαγωγείς ακολουθούν στην κατάταξη.

Πρωταθλητής κόσμου στις εξαγωγές LNG το 2023 οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου το 2023. Οι εξαγωγές κινήθηκαν κατά μέσο όρο σε 11,9 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d) —αύξηση 12% σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας ενέργειας (ΕΙΑ).

Οι εξαγωγές από την Αυστραλία και το Κατάρ -τους δύο άλλους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο- κυμαίνονταν από 10,1 Bcf/d έως 10,5 Bcf/d ετησίως μεταξύ 2020 και 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Cedigaz. Η Ρωσία και η Μαλαισία ακολουθούν στην τέταρτη και πέμπτη θέση τα τελευταία πέντε χρόνια (2019-23).

Η ισχυρή ζήτηση για LNG στην Ευρώπη, εν μέσω υψηλών διεθνών τιμών φυσικού αερίου, υποστήριξε κατά κόρον τις αυξημένες αμερικανικές εξαγωγές.

 

Όπως και το 2022, η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) παρέμεινε ο κύριος προορισμός για τις αμερικανικές εξαγωγές LNG το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 66% (7,8 Bcf/ημέρα).

Το 2023 η Ευρώπη συνέχισε να εισάγει LNG για να αντισταθμίσει την απώλεια φυσικού αερίου που προμηθευόταν έως τότε μέσω αγωγών από τη Ρωσία. Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές αναμένεται να ενισχυθούν και το 2024.

Οι χώρες που εισήγαγαν το περισσότερο αμερικανικό LNG ήταν η Ολλανδία, η Γαλλία και η Βρετανία, με συνολικά 35% επί του συνόλου. Η Γερμανία άρχισε να εισάγει LNG το 2023, όταν τέθηκαν σε λειτουργία τρία νέα FSRU, ενώ άλλα τέσσερα τερματικά αναμένεται να διασυνδεθούν έως το 2027.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v