Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτοξεύονται στις $200.000 τα χρυσά διαβατήρια της Καραϊβικής!

Τέσσερις χώρες της Καραϊβικής συμφώνησαν να χρεώνουν τουλάχιστον $200.000 για τα διαβατήρια τους από τις 30 Ιουνίου, διπλάσια από την τρέχουσα τιμή. Γιατί το ενδιαφέρον έχει ήδη αυξηθεί 300% το πρώτο δίμηνο της χρονιάς.

Εκτοξεύονται στις $200.000 τα χρυσά διαβατήρια της Καραϊβικής!

Ολο και πιο ακριβά γίνονται τα "χρυσά διαβατήρια" της Καραϊβικής, ως απάντηση στις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να πατάξουν τις πωλήσεις υπηκοοτήτων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μια ομάδα τεσσάρων χωρών της Καραϊβικής συμφώνησε να χρεώνει τουλάχιστον 200.000 δολάρια για τα διαβατήριά τους από τις 30 Ιουνίου, διπλάσια από την τρέχουσα τιμή σε ορισμένες περιπτώσεις. Οι χώρες θα κλείσουν επίσης τα παραθυράκια που επέτρεπαν την πώληση διαβατηρίων με έκπτωση.

Τα προγράμματα υπηκοότητας με επένδυση ή CBI, αποφέρουν περισσότερα από 579 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην Καραϊβική και αποτελούν πάνω από το ήμισυ των εθνικών εσόδων ορισμένων από τα μικροσκοπικά νησιωτικά κράτη της περιοχής.

Ωστόσο, τα προγράμματα αυτά βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών, οι οποίες ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των μεταναστευτικών ελέγχων και μπορούν να χρησιμεύσουν ως πύλη εισόδου για εγκληματίες.

Τα "χρυσά διαβατήρια" παρέχουν πρόσβαση χωρίς βίζα στην ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, καθιστώντας τα δημοφιλή σε εθνικότητες που συνήθως θα έπρεπε να υποβάλουν αίτηση για ταξιδιωτικές άδειες. Τα πέντε κράτη της Καραϊβικής με προγράμματα CBI έχουν επεκτείνει την ιθαγένεια σε τουλάχιστον 88.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων πολλών Κινέζων, Ρώσων και Νιγηριανών, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ πέρυσι.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι τα προγράμματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν τους εγκληματίες "να διαπράξουν μαζικές απάτες και να ξεπλύνουν έσοδα από εγκλήματα και διαφθορά που φθάνουν σε δισεκατομμύρια δολάρια".

Η ζήτηση για τα διαβατήρια της Καραϊβικής αυξάνεται ραγδαία, δήλωσε η Kara Doherty, διευθύνουσα σύμβουλος της Apex Capital Partners με έδρα την Αντίγκουα, μιας εταιρείας που παρέχει συμβουλές σχετικά με τη δεύτερη υπηκοότητα. Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σχεδόν 300% κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, είπε η ίδια, αποδίδοντάς το στην άνοδο του Bitcoin και άλλων tokens. Οι πολίτες των ΗΠΑ, οι οποίοι βλέπουν ένα δεύτερο διαβατήριο ως αντιστάθμισμα έναντι των γεωπολιτικών αναταραχών, στηρίζουν επίσης τις πωλήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v