Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φονικός σεισμός-Ταϊβάν: 9 νεκροί, πάνω από 800 τραυματίες

(vid) Αγνοείται η τύχη 50 ανθρώπων. Κατέρρευσαν κτήρια, προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Ηρθησαν οι προειδοποιήσεις για τσουνάμι. Η πιο ισχυρή δόνηση των τελευταίων 25 ετών.

Φονικός σεισμός-Ταϊβάν: 9 νεκροί, πάνω από 800 τραυματίες

Εννέα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού, που έπληξε το πρωί την Ταϊβάν και είναι ο ισχυρότερος που πλήττει τη νήσο τα τελευταία τολάχιστον 25 χρόνια.

Ο αριθμός των τραυματιών έφθασε τους 821, ενώ αγνοείται η τύχη 50 ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονταν καθ' οδόν προς ένα εθνικό πάρκο, ανακοίνωσαν οι αρχές την ώρα που οι διασώστες χρησιμοποίησαν σκάλες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους από κτίρια.

 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα θύματα βρίσκονται στην ορεινή, αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στην ανατολική Ταϊβάν, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο το σεισμού. Η δόνηση ήταν 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ή 7,4, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, και 7,2, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν.

Μετά τον σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ταϊβάν, στις νήσους της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας και σε πολλές επαρχίες των Φιλιππίνων, η οποία στη συνέχεια ήρθη.

Το αεροδρόμιο της Νάχα, το μεγαλύτερο στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα, ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις. Το εστιακό βάθος του υποθαλάσσιου σεισμού, που σημειώθηκε σε ώρα κατά την οποία οι κάτοικοι κατευθύνονταν στη δουλειά τους και τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο, ήταν 15,5 χιλιόμετρα. Ήταν ισχύος μεγαλύτερης των 7 βαθμών και χαρακτηρίζεται ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη νήσο τα τελευταία 25 χρόνια.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού για εγκλωβισμένους σε σήραγγες κοντά στην πόλη Χουάλιεν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο Γερμανοί. Ωστόσο, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με 50 ταξιδιώτες που επέβαιναν σε τέσσερα μίνι μπας και κατευθύνονταν σε ξενοδοχείο μέσα στο εθνικό πάρκο Ταρόκο.

 

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,7 βαθμών, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ότι ήταν 7,2 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί.

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη νήσο «εδώ και είκοσι πέντε χρόνια», κατά την εκτίμηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, του Γου Τσιεν-φου. «Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Έγινε αισθητός σ’ όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (...) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο κ. Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v