Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρεγάτες και τεθωρακισμένα €7 δισ. παραγγέλνει η Γερμανία

Πιστό στο δόγμα αναβάθμισης των ενόπλων δυνάμεων το Βερολίνο. Δύο φρεγάτες θα ναυπηγήσει η ολλανδική Damen, η γαλλική Thales και η γερμανική Blohm+Voss, και 900 τεθωρακισμένα θα παραδώσει η Rheinmetall. Η «ιερή» περικοπή δαπανών θα προέλθει από αλλού.

Φρεγάτες και τεθωρακισμένα €7 δισ. παραγγέλνει η Γερμανία

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας προχωρά εντός τριμήνου το σχέδιό του για εκ θεμελίων αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με παραγγελίες έως και 7 δισ. ευρώ που αφορούν δύο φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού και εκατοντάδες τεθωρακισμένα.

Η κυβέρνηση θα ασκήσει το δικαίωμα αγοράς επιπλέον δύο φρεγατών F126 έναντι 3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε έξι, σύμφωνα με πηγές που μετέδωσαν εμπιστευτικές πληροφορίες στο Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται μια παραγγελία αξίας έως 4 δισ. ευρώ για έως και 900 τεθωρακισμένα που κατασκευάζονται από τη Rheinmetall για παράδοση από το 2025.

Ο κύριος ανάδοχος για το πρόγραμμα των φρεγατών είναι τα ολλανδικά ναυπηγεία Damen Schelde, με εταίρους τη γαλλική Thales και τη γερμανική Blohm+Voss.

Οι εν λόγω μεγάλες προμήθειες, που θα πρέπει να εγκριθούν από την κάτω βουλή, αποτελούν μέρος του γερμανικού σχεδίου για εκσυγχρονισμό της Bundeswehr που εκπονήθηκε και υλοποιείται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσίασε ένα ειδικό ταμείο 100 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών, πλέον του τακτικού ετήσιου αμυντικού προϋπολογισμού 52 δισ. ευρώ.

Το άλμα των δαπανών επέτρεψε στη Γερμανία να εκπληρώσει τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ ετησίως, για πρώτη φορά φέτος από τη σχετική συμφωνία των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας το 2006.

Ο Σολτς έχει δεσμευτεί ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον στόχο ακόμη και μετά την εξάντληση του ειδικού ταμείου το 2027, αν και αναμένεται να περιπλακούν τα πράγματα από την απόφαση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού να αποκαταστήσει το συνταγματικό όριο στον καθαρό νέο δανεισμό — που είχε ανασταλεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα και με τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, αποκάλυψαν οι πηγές, ο αμυντικός προϋπολογισμός θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το επόμενο έτος, ενώ όλα τα άλλα υπουργεία θα πρέπει να περικόψουν τις δαπάνες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v