Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση ΥΠΕΞ Κίνας-Ρωσίας: Ενίσχυση «στρατηγικής συνεργασίας»

Ο Σεργκέι Λαβρόφ (φωτ.) ευχαρίστησε το Πεκίνο για την «υποστήριξή του» στον Β. Πούτιν μετά την πρόσφατη επανεκλογή του. «Η Κίνα θα στηρίξει τη σταθερή ανάπτυξη της Ρωσίας», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι.

Συνάντηση ΥΠΕΞ Κίνας-Ρωσίας: Ενίσχυση «στρατηγικής συνεργασίας»
Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας

Ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, πως το Πεκίνο επιθυμεί «να ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία» με τη Μόσχα, μετέδωσε ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έφθασε χθες, Δευτέρα, στην Κίνα για διήμερη επίσημη επίσκεψη, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους τη στιγμή που η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Το Πεκίνο και η Μόσχα έχουν εντείνει τα τελευταία χρόνια την οικονομική συνεργασία τους και τις διπλωματικές επαφές τους, ενώ η στρατηγική σύμπραξή τους ενισχύεται μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Κίνα θα υποστηρίξει τη σταθερή ανάπτυξη της Ρωσίας υπό την ηγεσία του Πούτιν», δήλωσε ο Ουάνγκ Γι, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Το Πεκίνο και η Μόσχα θα συνεχίσουν να ενισχύουν τη στρατηγική συνεργασία τους στη διεθνή σκηνή και να αλληλοϋποστηρίζονται», πρόσθεσε ο κινέζος υπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η λαϊκή υποστήριξη είναι πηγή προόδου στη Ρωσία. Πιστεύω ότι, υπό την αποφασιστική ηγεσία του προέδρου Πούτιν, ο ρωσικός λαός θα έχει ένα ακτινοβόλο μέλλον», συνέχισε ο Ουάνγκ Γι, σύμφωνα με το ρωσικό μέσο ενημέρωσης Ιζβέστια.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Ουάνγκ ανέφερε επίσης ότι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη λωρίδα της Γάζας και την Ουκρανία.

«Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Λαβρόφ και εγώ είχαμε μια ανταλλαγή σε βάθος πάνω σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, κυρίως για την Ουκρανία και την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση», δήλωσε ο Ουάνγκ στη συνέντευξη.

«Ως υπεύθυνη χώρα, η Κίνα αποφασίζει πάντα για τη θέση της με τρόπο ανεξάρτητο και αυτόνομο», δήλωσε.

«Ταυτόχρονα, ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, η Κίνα θα διαδραματίζει πάντα εποικοδομητικό ρόλο στη διεθνή σκηνή και στις πολυμερείς υποθέσεις, χωρίς ποτέ να ρίχνει λάδι στη φωτιά και ακόμη λιγότερο να επωφελείται», πρόσθεσε.

«Ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ως αναδυόμενες μεγάλες δυνάμεις, η Κίνα και η Ρωσία οφείλουν ξεκάθαρα να ταχθούν στην πλευρά της ιστορικής προόδου, της ευθυδικίας και της δικαιοσύνης», τόνισε ακόμη ο Ουάνγκ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές «θα συνεχίσουν να έχουν στενές ανταλλαγές με διάφορες μορφές».

«Οι κινέζοι φίλοι μας»

Σε βίντεο που αναρτήθηκε από την Ιζβέστια στην πλατφόρμα Telegram, ο Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε το Πεκίνο για τη «στήριξη» που προσέφερε στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά την πρόσφατη επανεκλογή του, στη διάρκεια μιας εκλογικής αναμέτρησης στην οποία δεν μπόρεσε να είναι υποψήφιος κανένας πραγματικός αντίπαλος του Πούτιν.

Ο κινέζος πρόεδρος «Σι Τζινπίνγκ (...) ήταν μεταξύ των πρώτων που συνεχάρησαν τον πρόεδρο Πούτιν για την εκλογή του και είμαστε ευγνώμονες προς τους κινέζους φίλους μας γι' αυτή την υποστήριξη», δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών στον ομόλογό του, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

«Τα αποτελέσματα των εκλογών επιβεβαίωσαν τη βαθιά εμπιστοσύνη του ρωσικού λαού στον ηγέτη μας και στις τρέχουσες εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές», πρόσθεσε, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Ο Λαβρόφ επέκρινε επίσης τις «παράνομες κυρώσεις» της Δύσης εναντίον της Ρωσίας και άλλων χωρών.

Η Δύση «επιβάλλει παράνομες κυρώσεις εναντίον ενός ορισμένου αριθμού κρατών, η Ρωσία είναι ασφαλώς μεταξύ τους», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι «αυτή η πολιτική εφαρμόζεται επίσης δραστήρια εναντίον (της Κίνας)»..

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v