Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορέλ: Ενας πόλεμος στην Ευρώπη δεν ανήκει στη φαντασία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας μέμφεται τους συμμάχους του Κιέβου και ζητά ενίσχυση της παραγωγής όπλων. «Είναι δυνατόν να μην μπορούμε να παράσχουμε επτά συστήματα Πάτριοτ που μας ζητούν απεγνωσμένα οι φίλοι Ουκρανοί;» Αποστάσεις από ΗΠΑ.

Μπορέλ: Ενας πόλεμος στην Ευρώπη δεν ανήκει στη φαντασία

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε τη λύπη του διότι οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας είναι ανίκανοι να της παράσχουν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας τα οποία έχει ωστόσο επείγουσα ανάγκη.

Το Κίεβο ζήτησε πρόσφατα από τους συμμάχους του την αποστολή επτά συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας Πάτριοτ, προκειμένου να το βοηθήσουν να αντικρούσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον των πόλεων και των υποδομών του, υπογράμμισε.

«Θα ήταν αδιανόητο να μην μπορούμε να τα παράσχουμε, δεδομένου ότι οι δυτικοί στρατοί έχουν περίπου 100 συστοιχίες πυραύλων Πάτριοτ, κι όμως δεν μπορούμε να τους παράσχουμε τα επτά που ζητούν απεγνωσμένα», είπε σε μια ομιλία στο Forum Nueva Economia.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εξαιρετικά δύσκολη, η ρωσική στρατιωτική μηχανή δουλεύει σε πλήρη δυναμικότητα», πρόσθεσε.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα και πιο γρήγορα προκειμένου να τους βοηθήσουμε να έχουν τις δυνατότητες που χρειάζονται», επέμεινε, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν γρήγορα την αμυντική ικανότητά τους.

Οι αγορές όπλων γίνονται περίπου σε ποσοστό 80% εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το 80% των αγορών που πραγματοποιούνται εκτός ΕΕ γίνονται στις ΗΠΑ, υπενθύμισε, επιμένοντας ότι πρέπει να τεθεί τέλος σ αυτή την «εξάρτηση».

Επέμεινε επίσης στην ανάγκη η Ευρώπη να αναπτύξει την αυτονομία της στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πρέπει οι «Ευρωπαίοι πολίτες να καταλάβουν πως η αμερικανική ομπρέλα που μας προστάτευσε στη διάρκεια του πολέμου και μετά δεν θα είναι πιθανόν ανοιχτή διαρκώς. Εξαρτάται ίσως από το ποιος κυβερνά στην Ουάσιγκτον», προειδοποίησε.

Όμως, επέμεινε, «η πιθανότητα συμβατικού πολέμου υψηλής έντασης στην Ευρώπη δεν είναι πλέον φαντασία και πρέπει να κάνουμε εντελώς τα πάντα προκειμένου να τον αποτρέψουμε».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v