Γαλλία-δημοσκόπηση: Πρώτη η Λεπέν, οι σοσιαλδημοκράτες ελπίζουν στην έκπληξη

Η πρωτιά της ακροδεξιάς ηγέτιδας δεν αμφισβητείται, ωστόσο οι σοσιαλδημοκράτες του Ραφαέλ Γκλιουξμάν ευελπιστούν πως θα κονταροχτυπηθούν με την παράταξη Μακρόν. Προς το παρόν έρχονται τρίτοι, αλλά με ανοδικές τάσεις. Πού ποντάρουν.

Γαλλία-δημοσκόπηση: Πρώτη η Λεπέν, οι σοσιαλδημοκράτες ελπίζουν στην έκπληξη

Με τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου σίγουρα πρώτη την ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν, που φλερτάρει με το 30%, και κατά πάσα πιθανότητα δεύτερη την παράταξη Μακρόν που κινείται περί το 20%, το ενδιαφέρον των Γάλλων δημοσκόπων στρέφεται πλέον στο ποσοστό που θα λάβει η παράταξη του σοσιαλδημοκράτη Ραφαέλ Γκλιουξμάν, που προς το παρόν κινείται περί το 12% και καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Όπως αναλύει στην εφημερίδα Figaro ο Φρεντερίκ Νταμπί, γενικός διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ifop, το ενδεχόμενο να καταλάβει τελικά τη δεύτερη θέση ο συνδυασμός Γκλιουξμάν κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει, στα τρία τελευταία κύματα «κυλιόμενης» δημοσκόπησης, ο Γκλιουξμάν φαίνεται να κερδίζει το 25% του εκλογικού σώματος του αριστερού Ζαν Λυκ Μελανσόν, μεταξύ 10% και 15% του εκλογικού σώματος του Εμανουέλ Μακρόν και περίπου το 25% του εκλογικού σώματος του οικολόγου Γιανίκ Ζαντό.

Ο Νταμπί σημειώνει επίσης ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ναι μεν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του 2022, εκμεταλλευόμενος το γεωπολιτικό πλαίσιο που προκλήθηκε από τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, πλην όμως, στην παρούσα φάση, αυτά που φαίνεται να ενδιαφέρουν περισσότερο τους Γάλλους ψηφοφόρους είναι τα εσωτερικά ζητήματα, όπως ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός, η γενικευμένη ανασφάλεια, το μεταναστευτικό, η ακρίβεια κ.ά.

Τέλος ο Νταμπί αναφέρει ότι ένα σημαντικό ποσοστό αριστερών ψηφοφόρων που στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ψήφισαν υπέρ του Μελανσόν σήμερα εμφανίζονται ενοχλημένοι τόσο από τον έρποντα αντισημιτισμό της παράταξης του όσο και από τον αντιευρωπαϊσμό πολλών στελεχών του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v