Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόλεμος στο Σουδάν: Δεσμεύσεις €840 εκατ. κατά την έναρξη της συνόδου στο Παρίσι

Κύριος στόχος να συντονιστούν οι προσπάθειες μεσολάβησης για τον τερματισμό των συγκρούσεων που σπαράσσουν εδώ και έναν χρόνο τη χώρα. Θα ξεπεράσουν το ένα δισ. ευρώ οι δωρεές, εκτιμά διπλωματική πηγή.

Πόλεμος στο Σουδάν: Δεσμεύσεις €840 εκατ. κατά την έναρξη της συνόδου στο Παρίσι

Δεσμεύσεις άνω των 840 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκαν ήδη από την έναρξη της διεθνούς ανθρωπιστικής συνόδου για το Σουδάν που διεξάγεται σήμερα στο Παρίσι με στόχο κυρίως να συντονιστούν οι προσπάθειες μεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου που σπαράσσει τη χώρα εδώ και έναν χρόνο.

Υπό την προεδρία της Γαλλίας, της Γερμανίας και της ΕΕ, η σύνοδος αυτή επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο αυτή «την ξεχασμένη κρίση», υπογράμμισαν ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Το Παρίσι ήδη ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 110 εκατ. ευρώ, το Βερολίνο 244 εκατ., ενώ οι Βρυξέλλες 350 εκατ. ευρώ και η Ουάσινγκτον 138 εκατ.

Οι δωρεές «θα ξεπεράσουν κατά πολύ το ένα δισεκατομμύριο», επεσήμανε διπλωματική πηγή στο AFP και το Reuters.

«Εδώ και έναν χρόνο οι Σουδανοί είναι θύματα ενός φρικτού πολέμου (...) που έχει προκαλέσει μόνο χάος και δεινά», κατήγγειλε ο Σεζουρνέ. «Οι Σουδανοί είναι επίσης θύματα της λήθης και της αδιαφορίας», πρόσθεσε.

«Αυτό είναι το νόημα των συναντήσεών μας σήμερα: να σπάσουμε τη σιωπή που καλύπτει αυτή τη σύγκρουση και κινητοποιήσουμε τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο Γάλλος υπουργός.

Η Γερμανίδα ομόλογός του, που συναντήθηκε με Σουδανές, υπογράμμισε από την πλευρά της τα «ανείπωτα δεινά τους», την έλλειψη «των πάντων» και το αίσθημα των Σουδανών ότι έχουν εγκαταλειφθεί.

Η Μπέρμποκ κατήγγειλε εξάλλου ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες μεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου έχουν αποβεί άκαρπες. «Θέλουμε να εργαστούμε ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός», υπογράμμισε η ίδια και αυτό θα είναι το αντικείμενο των σημερινών συζητήσεων στο Παρίσι, πρόσθεσε.

Η Γερμανίδα υπουργός κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να δράσει από κοινού ώστε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αντιμαχόμενοι και να συμφωνήσουν σε εκεχειρία».

«Μόνο η διεθνής πίεση» μπορεί να ωθήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές να διαπραγματευτούν, εκτίμησε από την πλευρά του ο Μπορέλ.

Ο πόλεμος στο Σουδάν ξέσπασε πριν ακριβώς έναν χρόνο, στις 15 Απριλίου 2023, μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον επικεφαλής του στρατού, τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και αυτές που πρόσκεινται στον επικεφαλής της παραστρατιωτικής ομάδας Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), τον στρατηγό Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκλό.

Από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι, εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, ενώ έχει προκληθεί τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v