Παραιτήθηκε πριν καν ξεκινήσει δουλειά ο εκλεκτός της Φον ντερ Λάιεν

Αντιμέτωπη με πονοκεφάλους η πρόεδρος της Κομισιόν, ενόψει ευρωεκλογών. Προηγήθηκε η έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το Pfizergate. Ποια άλλα ζητήματα της βάζουν τρικλοποδιές.

Παραιτήθηκε πριν καν ξεκινήσει δουλειά ο εκλεκτός της Φον ντερ Λάιεν

Ο αμφιλεγόμενος εκλεκτός της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για μια προσοδοφόρα θέση παραιτήθηκε, λίγες ώρες πριν από την πρώτη του μέρα ως εκπροσώπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οπως μεταδίδει το Politico, ο διορισμός του Γερμανού ευρωβουλευτή Markus Pieper στον ρόλο αυτόν προκάλεσε καταγγελίες για ευνοιοκρατία από επιτρόπους και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Pieper, ο οποίος προέρχεται από το ίδιο γερμανικό πολιτικό κόμμα με τη Φον ντερ Λάιεν, επρόκειτο να αναλάβει τη θέση του σήμερα Τρίτη.

«Η πρόεδρος σέβεται και λυπάται για την απόφαση του Markus Pieper να μην αναλάβει τη θέση του ως εκπροσώπου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις 16 Απριλίου, όπως είχε προγραμματιστεί», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Eric Mamer, αφού η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt μετέδωσε πρώτη την είδηση.

Η διαμάχη γύρω από την επιλογή του προσώπου ως εκπροσώπου προστίθεται σε έναν αυξανόμενο κατάλογο πιθανών προβλημάτων για τη Φον ντερ Λάιεν, καθώς επιδιώκει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Φον ντερ Λάιεν ήρθε αντιμέτωπη με μια σειρά από τρικλοποδιές τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει των εκλογών της ΕΕ στις 6-9 Ιουνίου και της έναρξης της προεκλογικής της εκστρατείας: Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη χρήση γραπτών μηνυμάτων για τη διαπραγμάτευση μεγάλων συμβάσεων αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Αντιμετώπισε επικρίσεις σχετικά με τον χειρισμό του ταξιδιού της στο Ισραήλ λίγο μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου και πρόσφατα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μήνυσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την απόφαση να αποδεσμεύσει κονδύλια δισεκατομμυρίων για την Ουγγαρία στα τέλη του περασμένου έτους.

Περισσότεροι από τους μισούς ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ μιας τροπολογίας την περασμένη εβδομάδα, η οποία έλεγε στη Φον ντερ Λάιεν να επαναλάβει τη διαδικασία διορισμού.

Ο Pieper υπέγραψε τη σύμβαση στις 31 Μαρτίου, παρά το γεγονός ότι δύο άλλοι υποψήφιοι που είχαν προκριθεί για τη θέση, και οι δύο γυναίκες, φέρονται να είχαν λάβει υψηλότερη βαθμολογία σε τεστ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλογής.

Υπενθυμίζεται ότι κορυφαίοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς ερευνούν καταγγελίες για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

Ερευνητές από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ανέλαβαν τους τελευταίους μήνες από Βέλγους εισαγγελείς που ερευνούν τη Φον ντερ Λάιεν για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδε το Politico και εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης. Ενώ οι εισαγγελείς της EPPO διερευνούν εικαζόμενα ποινικά αδικήματα, κανείς δεν έχει κατηγορηθεί ακόμη σε σχέση με την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v