Δυτικός επενδυτής καταγγέλλει όργιο διαφθοράς στο περιβάλλον Ζελένσκι

Διακριτικά αλλά σταράτα δηλώνει ότι κυβερνητικοί τον εκβιάζουν ζητώντας του δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία στοιχημάτων του Αρνουλφ Νταμεράου, το αιολικό πάρκο και τα «σταγονίδια Γιανουκόβιτς».

Δυτικός επενδυτής καταγγέλλει όργιο διαφθοράς στο περιβάλλον Ζελένσκι

Ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες δυτικούς επενδυτές στην Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι στις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας και στη διοίκηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσπαθούν να του αποσπάσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο Αρνουλφ Νταμεράου, Αγγλογερμανός επιχειρηματίας και πρώην σύμβουλος της Glencore, είπε στους Financial Times ότι εκβιάστηκε από μια κλίκα ανώτερων Ουκρανών αξιωματούχων.

Οι δυτικές κυβερνήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για τη διαφθορά στην ουκρανική κυβέρνηση, αλλά αποφεύγουν να προβούν σε σχετική δημόσια κριτική καθώς προσπαθούν να υποστηρίξουν το Κίεβο και την παραπαίουσα άμυνά του ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Ο πόλεμος έδωσε χώρο σε πολλά διεφθαρμένα δίκτυα που συνδέονται με τον πρώην πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ώστε να επανασυγκροτηθούν, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Νταμεράου είναι από τον Αύγουστο συνιδιοκτήτης της Cosmolot, μεγάλου διαδικτυακού ιστότοπου τυχερών παιχνιδιών, του φορέα με τη δέκατη ισχυρότερη φοροδοτική ικανότητα στη χώρα.

Μετά από επιδρομή από την οικονομική αστυνομία της Ουκρανίας τον Οκτώβριο, η εταιρεία του κατηγορείται για παραβίαση της νομοθεσίας περί τυχερών παιχνιδιών και φοροδιαφυγή 560 εκατ. ευρώ, ενώ διατάχθηκε το πάγωμα των λογαριασμών της.

Ο Νταμεράου υποστηρίζει ότι πρόκειται περί σκευωρίας. Η Cosmolot ξεκίνησε να λειτουργεί μόλις το 2021, σημείωσε, αφού η ουκρανική κυβέρνηση άλλαξε τους νόμους για τα τυχερά παιχνίδια, ενώ πέρυσι είχε συνολικά έσοδα 208 εκατ. ευρώ, από 4,8 εκατ. ευρώ το 2022 και 250.000 ευρώ το 2021, τα οποία ανακοινώνονται δημοσίως.

Η εταιρεία, η οποία οργανώνει θεματικά παιχνίδια στοιχημάτων στο διαδίκτυο, πλήρωσε 60 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους πέρυσι, σύμφωνα με τις επίσημες φορολογικές δηλώσεις. Η κρατική φορολογική υπηρεσία έκλεισε τους λογαριασμούς της τον Αύγουστο, είπε ο Νταμεράου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Δεκέμβριο τον συνάντησε ένας Ουκρανός ιδιώτης στη Βιέννη λέγοντάς του ότι οι νομικές υποθέσεις της Cosmolot θα έκλειναν εάν ήταν διατεθειμένος να μεταβιβάσει τον έλεγχο του μισού της εταιρείας σ' ένα υπεράκτιο καταπίστευμα.

Ο Νταμεράου είπε ότι κοινοποίησε σε υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρώπης αλλά και στην Ουάσιγκτον τόσο φωτογραφίες με στιγμιότυπα και λεπτομέρειες για τη συνάντηση όσο και τα ονόματα των εμπλεκόμενων ατόμων.

«Δεν θέλω να πω τι μου συμβαίνει, τι συμβαίνει σ' έναν επιχειρηματία που προσπαθεί να επενδύσει στην Ουκρανία, διότι οι εμπλεκόμενοι αποτελούν μειοψηφία και προδίδουν τη νέα γενιά Ουκρανών που δίνουν το αίμα τους για να προσφέρουν στη χώρα τους ένα ευρωπαϊκό μέλλον», είπε ο Νταμεράου.

«Στη χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέρος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή τη στιγμή μια μικρή μειοψηφία μου προκαλεί déja vu από τις πιο σκοτεινές εποχές του Γιανουκόβιτς», πρόσθεσε.

Ο Νταμεράου είπε ότι έχασε 25 εκατ. ευρώ επενδύοντας στην Ουκρανία υπό τον Γιανουκόβιτς, έχοντας χρηματοδοτήσει ένα αιολικό πάρκο στην Κριμαία, τότε το μεγαλύτερο χερσαίο έργο του είδους του στην Ευρώπη, και ότι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι του είχαν ζητήσει πάλι τα ίδια.

Μπροστά στο αιολικό έργο, εξήγησε, ορθώθηκαν νομικά εμπόδια προτού τον πλησιάσει ένας άνδρας που ισχυριζόταν ότι εκπροσωπούσε την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς και ο οποίος του ζήτησε να μεταφέρει τις μισές μετοχές σε μια αδιαφανή υπεράκτια οντότητα. Ο Νταμεράου ακολούθησε τη δικαστική οδό για να το πάρει πίσω όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, καθιστώντας ανεφάρμοστες τις απαιτήσεις του.

Όπως είπε, θα αναλύσει τις εμπειρίες του στη σύνοδο κορυφής για την ουκρανική ανάκαμψη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο τον Ιούνιο, όπου έχει προσκληθεί για να παραστεί ως σημαντικός ξένος άμεσος επενδυτής.

Ένας εκπρόσωπος του Ζελένσκι αρνήθηκε να σχολιάσει, γράφουν οι Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v