Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Δάνειο μαμούθ $1,7 δισ. εξασφάλισε η κρατική τράπεζα Ziraat

Το ποσό προέρχεται από 70 τράπεζες 32 χωρών και αποτελεί ρεκόρ για τα δεδομένα του τουρκικού χρηματοπιστωτικού τομέα. Τα νέα δανεικά θα δώσουν επενδυτική ώθηση στο εξωτερικό εμπόριο και στη γεωργία της χώρας.

Τουρκία: Δάνειο μαμούθ $1,7 δισ. εξασφάλισε η κρατική τράπεζα Ziraat

Η κρατική Ziraat Bankasi, η μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας από άποψη ενεργητικού, εξασφάλισε μονοετές κοινοπρακτικό δάνειο 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνδέεται με τη βιωσιμότητα, ποσό ρεκόρ για οποιαδήποτε τουρκική τράπεζα, μεταδίδει το Bloomberg.

Με τη νέα παροχή, που αποτελείται από 742 εκατ. δολάρια και 884 εκατ. ευρώ, η Ziraat ανανέωσε το προηγούμενο δάνειο ύψους 1,29 δισεκατομμυρίων δολαρίων με αναλογία ανακύκλωσης 132%, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Aλπασλάν Τζακάρ. Το ποσό του νέου δανείου προήλθε από 70 τράπεζες από 32 χώρες, ανέφερε.

Το δάνειο ανέβασε τον συνολικό διεθνή δανεισμό της Ziraat από τον Νοέμβριο σε περισσότερα από 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας την ως τον κορυφαίο δανειολήπτη στην Τουρκία.

Τον Δεκέμβριο, η τράπεζα της Αγκυρας έλαβε 1,75 δισεκατομμύρια ευρώ από την Deutsche Bank, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης συμφωνίας τουρκικής τράπεζας για δανεισμό από το εξωτερικό. Επίσης δανείστηκε 625 εκατομμύρια δολάρια από δύο διεθνείς τράπεζες τον Νοέμβριο, προσθέτει το Bloomberg.

Τα νέα δάνεια θα στηρίξουν το εξωτερικό εμπόριο, τους εξαγωγείς και τη βιωσιμότητα της γεωργίας, σύμφωνα με την τράπεζα.

Οι τουρκικές τράπεζες απολαμβάνουν χαμηλότερο κόστος για τον δανεισμό τους σε ξένο νόμισμα, καθώς η επιστροφή της χώρας στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές αμβλύνει τις ανησυχίες των επενδυτών. Η Akbank άνοιξε τον δρόμο, υπογράφοντας κοινοπρακτικό δάνειο 600 εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα.

Ο Τζακάρ είπε ότι το κόστος του δανείου ήταν 175 μονάδες βάσης χαμηλότερο από το προηγούμενο δάνειο που είχε συναφθεί πριν από ένα χρόνο. Η δήλωση δεν παρείχε λεπτομέρειες για το κόστος δανεισμού, αν και το Bloomberg ανέφερε νωρίτερα ότι θα ήταν σε διαφορά 2,5 ποσοστιαίων μονάδων πάνω από το επιτόκιο αναφοράς για το δολάριο και 2,25 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το Euribor για το ευρώ.

Η Ziraat Bank ανήκει εξ ολοκλήρου στο τουρκικό κρατικό επενδυτικό ταμείο, το οποίο κατέχει επίσης μερίδια στις Turkiye Halk Bankasi και Turkiye Vakiflar Bankasi.

Η Abu Dhabi Commercial Bank και η Emirates NBD Capital ενήργησαν ως συντονιστές και υπεύθυνοι λογιστικών βιβλίων, ενώ η Emirates NBD Capital, η First Abu Dhabi Bank, η Standard Chartered Bank και η Sumitomo Mitsui Banking ήταν συντονιστές ESG. Αντιπρόσωπος της παροχής ήταν η Mizuho Bank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v