Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HΠΑ: Ψηφίζει για απαγόρευση του TikTok το Κογκρέσο

Επανεξετάζεται το επίμαχο νομοσχέδιο, και μάλιστα στο πλαίσιο του άλλου επίμαχου νομοσχεδίου που προβλέπει οικονομική βοήθεια σε Ισραήλ, Ουκρανία και Ταϊβάν. «Όρος να πουλήσει τη δημοφιλή εφαρμογή η κινέζικη μητρική».

HΠΑ: Ψηφίζει για απαγόρευση του TikTok το Κογκρέσο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εξετάσει εκ νέου το Σάββατο νομοσχέδιο που προβλέπει την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ, εάν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν διαρρήξει τους δεσμούς του με τη μητρική εταιρεία ByteDance και ευρύτερα με την Κίνα.

Το μέτρο συμπεριλαμβάνεται σε σειρά κειμένων που στοχεύουν να αποδεσμεύσουν κεφάλαια για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και την Ουκρανία, κάτι που θα μπορούσε να διευκολύνει την έγκρισή του από τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Το νομοσχέδιο θα υποχρέωνε την ByteDance, τη μητρική εταιρεία του TikTok, να πουλήσει την εφαρμογή εντός κάποιων μηνών, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα αποκλειόταν από τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google στις ΗΠΑ.

Θα έδινε επίσης στον Αμερικανό πρόεδρο την εξουσία να ορίσει κι άλλες εφαρμογές ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, στην περίπτωση που ελέγχονται από χώρα που θεωρείται εχθρική προς τις ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο επικρίθηκε έντονα από το TikTok.

«Είναι λυπηρό το ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί το πρόσχημα μιας σημαντικής εξωτερικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για να περάσει για ακόμη μια φορά ένα σχέδιο απαγόρευσης που θα παραβίαζε το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης 170 εκατομμυρίων Αμερικανών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος τύπου της εφαρμογής.

Το TikTok βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών, καθώς πολλοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η πλατφόρμα σύντομων βίντεο επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους χρήστες του στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την «ανησυχία» του σχετικά με το TikTok κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στις αρχές Απριλίου.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ήδη εγκρίνει ένα κείμενο στα μέσα Μαρτίου που προβλέπει την απαγόρευση της εφαρμογής, όμως το κείμενο βρίσκεται έκτοτε σε κοινοβουλευτική αναμονή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v