Κίνα: Αναδιάρθρωση του στρατού με έμφαση στον κυβερνοπόλεμο

Δημιουργείται νέος κλάδος αεροδιαστημικής και κυβερνοχώρου, με στόχο τον «συντονισμό της κατασκευής και χρήσης του συστήματος πληροφοριών», καθώς εκεί βρίσκεται το κύριο πεδίο μάχης στον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ.

Κίνα: Αναδιάρθρωση του στρατού με έμφαση στον κυβερνοπόλεμο
Ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέτει σε τροχιά υλοποίησης τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση του στρατού της χώρας από το 2015, δίνοντας έμφαση τόσο στην ενδυνάμωση των ενόπλων δυνάμεων όσο και στις ικανότητές τους στον πόλεμο στον κυβερνοχώρο.

Η Κίνα θα τερματίσει τη λειτουργία της ειδικής δύναμης που δημιουργήθηκε πριν από οκτώ χρόνια για να ενισχύσει τις ικανότητες της χώρας στο Διάστημα, τον κυβερνοχώρο, τον πολιτικό και τον ηλεκτρονικό πόλεμο, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Αντίστοιχα, δημιουργεί νέο κλάδο αεροδιαστημικής και κυβερνοχώρου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας.

Ο Σι είπε ότι η νέα δύναμη θα παράσχει «βασική υποστήριξη στον συντονισμό της κατασκευής και χρήσης του συστήματος πληροφοριών στον κυβερνοχώρο», μεταδίδει το Bloomberg.

Η αναδιάρθρωση προκύπτει καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ σ' έναν αγώνα για παγκόσμια κυριαρχία, με τον κυβερνοπόλεμο να αναδεικνύεται σε βασικό πεδίο μάχης. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Νέα Ζηλανδία κατηγόρησαν την Κίνα τον περασμένο μήνα ότι προχωρά σε κακόβουλη διαδικτυακή δραστηριότητα με στόχο τη στόχευση δημοκρατικών θεσμών.

Η αναδιάρθρωση ακολουθεί τη σαρωτική εκκαθάριση του στρατιωτικού κατεστημένου από τον Σι πέρυσι. Οι ειδικοί των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ θεώρησαν την κίνηση ως απάντηση στην ανακάλυψη εκτεταμένης διαφθοράς στον στρατό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v