Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Villeroy (ΕΚΤ): Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο ανεξαρτήτως πετρελαίου

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στη θέση να μειώσουν τα επιτόκια στις 6ης Ιουνίου. Αβέβαια, όμως, τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Villeroy (ΕΚΤ): Μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο ανεξαρτήτως πετρελαίου
Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επηρεαστεί σε ότι αφορά την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την αβεβαιότητα για την τιμή του πετρελαίου, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ακόμη και αν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ωθούσε ανέβαζε το κόστος του πετρελαίου, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα έπρεπε πρώτα να αναλύσουν εάν ένα τέτοιο σοκ τροφοδότησε τις υποκείμενες τιμές και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει «μηχανική» αντίδραση, είπε σε συνέντευξή του στην Les Echos που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Ερωτηθείς εάν η αβεβαιότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης, απάντησε «όχι, εκτός και αν υπάρξει έκπληξη, δεν πρέπει να περιμένουμε πάρα πολύ».

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συγκλίνουν στη θέση να μειώσουν τα επιτόκια στις 6ης Ιουνίου. Ο Villeroy υποστήριξε σθεναρά μια τέτοια κίνηση.

«Από το σημείο που έχουμε επαρκή εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι θα επιτύχουμε τον στόχο του πληθωρισμού 2% μέχρι το επόμενο έτος, καθήκον μας είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος όσον αφορά τη δραστηριότητα και την απασχόληση», δήλωσε ο Villeroy. «Αυτή είναι η λογική μιας πρώτης μείωσης τον Ιούνιο».

Και ενώ η κίνηση του Ιουνίου δείχνει περισσότερο σίγουρη, η πορεία της ΕΚΤ στη συνέχεια δεν είναι, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες διχάζονται ως προς το για πόσες μειώσεις πρέπει να δεσμευτούν. Ο Villeroy είπε ότι θα υπάρξουν επόμενες μελλοντικές περικοπές με «ρεαλιστικό ρυθμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v