Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους TikTok-ΗΠΑ

Δεν θα δεχτεί με σταυρωμένα χέρια τον νόμο-τελεσίγραφο «πώληση ή κλείσιμο» η κινεζική μητρική της δημοφιλούς εφαρμογής. Προς το παρόν δίνει τον λόγο στους χρήστες και ετοιμάζεται για τη μεγάλη νομική μάχη.

Στα δικαστήρια θα λύσουν τις διαφορές τους TikTok-ΗΠΑ

Μετά από χρόνια αγώνα ώστε να διαβεβαιώσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι η δημοφιλής εφαρμογή δεν αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια, το TikTok φαίνεται πως έχασε τη μάχη.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θέσπισε το Σάββατο νόμο fast track που απαιτεί από την κινεζική μητρική ByteDance να εκχωρήσει το μερίδιο που κατέχει στην εφαρμογή, στο πλαίσιο μάλιστα της πολυαναμενόμενης νομοθεσίας για το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ. Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει επί του νομοσχεδίου τις επόμενες μέρες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα το υπογράψει αμέσως.

Πρόκειται για πρωτόγνωρη κίνηση από πλευράς Κογκρέσου να απαγορεύσει μια πλατφόρμα με τόσο πλατιά αποδοχή και χρήση. Η ByteDance, ωστόσο, σκοπεύει να χτυπήσει τον νόμο δικαστικά, εξαντλώντας κάθε νομική δυνατότητα προτού εξετάσει οποιοδήποτε είδος εκχώρησης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

«Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου συμφωνία μεταξύ του Ρεπουμπλικανού προέδρου (της Βουλής) και του προέδρου Μπάιντεν», ανέφερε ο Μάικλ Μπέκερμαν, επικεφαλής πολιτικής της TikTok για την Αμερική, σε σημείωμα προς το αμερικανικό προσωπικό της εφαρμογής. «Εφόσον υπογραφεί το νομοσχέδιο, θα προσφύγουμε στη δικαστική οδό».

«Να μιλήσει ο λαός»

Εν τω μεταξύ, το TikTok στράφηκε στο πιο ισχυρό του σώμα -τους δεκάδες εκατομμύρια χρήστες του- για να ασκηθεί πιέσει στους βουλευτές. Στην οθόνη των χρηστών εμφανίζεται banner που τους παροτρύνει να «εμποδίσουν την απαγόρευση του TikTok». Όσοι κάνουν κλικ κατευθύνονται σε μια σελίδα όπου μπορούν να απευθύνουν σχετικό κάλεσμα στους γερουσιαστές της περιοχής τους.

Αντί να βγει στα παραδοσιακά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπέκερμαν έδωσε συνέντευξη στην... TikTokker Λίζα Ρεμιγιάρ, γνωστή με το όνομα χρήστη The News Girl, τονίζοντας ότι η εταιρεία κάνει αρκετά για να προστατεύσει τις πληροφορίες των χρηστών, αποθηκεύοντάς τες σε αμερικανικό έδαφος και επιτρέποντας σε τρίτους να ελέγξουν τον κώδικα της εφαρμογής. Αντίθετα, επισήμανε, το Κογκρέσο θα πρέπει να εξετάσει τις πολιτικές απορρήτου δεδομένων που ισχύουν για τις εταιρείες του Διαδικτύου.

«Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με το Κογκρέσο και να δείξουμε πόσα κάνουμε για τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια», είπε ο Μπέκερμαν.

Αντίστοιχα μηνύματα μεταφέρουν στους βουλευτές, κεκλεισμένων των θυρών, εδώ και χρόνια το TikTok και η ByteDance, μέσω μιας τεράστιας προσπάθειας λόμπινγκ υπό την καθοδήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της TikTok Σου Τσου. Ωστόσο, ο αμερικανικός δικομματισμός δεν πείστηκε και, ως εκ τούτου, δεν έπαψε να ανησυχεί για τη συλλογή δεδομένων περισσότερων από 170 εκατομμύρια Αμερικανών χρηστών -και τη δυνατότητα της κινεζικής κυβέρνησης να τα χρησιμοποιήσει για τη διάδοση της προπαγάνδας της.

«Πλήγμα στην ελευθερία λόγου»

Η αποτυχία της εταιρείας να αποτρέψει τη νομοθεσία μετά από πολυετείς συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ σημαίνει ότι η υπόθεση πλέον οδεύει, από τη σφαίρα των διαβουλεύσεων, στις δικαστικές αίθουσες. Μετά την ψηφοφορία της Βουλής το Σαββατοκύριακο, το Bloomberg ανέφερε ότι η TikTok ετοιμάζεται να απομακρύνει τον Έριχ Άντερσεν, γενικό σύμβουλο του TikTok και της κινεζικής μητρικής ByteDance με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος ηγήθηκε των πολυετών συνομιλιών με την αμερικανική κυβέρνηση με σκοπό να αποδείξει ότι η εφαρμογή έκανε αρκετά για να εμποδίσει την Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των Αμερικανών χρηστών ή να επηρεάσει όσα εμφανίζονται στη ροή τους.

Το TikTok υποστήριξε επίσης ότι ξόδεψε 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες προστασίας δεδομένων και κατευνασμού των ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια. 

«Είναι λυπηρό ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την πρόφαση της σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας για να νομοθετήσει απαγορεύσεις που καταπατούν τα δικαιώματα ελευθερίας λόγου 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, καταστρέφοντας 7 εκατομμύρια επιχειρήσεις και κλείνοντας μια πλατφόρμα που συνεισφέρει 24 δισ. δολάρια στην οικονομία των ΗΠΑ ετησίως», δήλωσε εκπρόσωπος του TikTok το Σάββατο.

«Αυτό το νομοσχέδιο προστατεύει τους Αμερικανούς και ειδικά τα παιδιά της Αμερικής από την κακή επιρροή της κινεζικής προπαγάνδας», δήλωσε ο συντάκτης του νομοσχεδίου Μάικλ ΜακΚόλ, Ρεπουμπλικανός από το Τέξας. «Αυτή η εφαρμογή είναι ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι στα τηλέφωνα των Αμερικανών».

Η νομοθεσία που ψηφίστηκε το Σάββατο δίνει στην ByteDance σχεδόν ένα χρόνο για να αποχωρήσει από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η προθεσμία σημαίνει ότι το TikTok δεν θα πουληθεί ή δεν θα κλείσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές, προς απογοήτευση ορισμένων νομοθετών που ανησυχούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για να παρέμβει στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v