Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΗΕ: Αποδέχεται την ανεξάρτητη αξιολόγηση της Υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους

Ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες καλεί σε ενεργό υποστήριξη της UNRWA, καθώς είναι «γραμμή ζωής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες». Εν αναμονή της αξιολόγησης, που φέρεται να μη δικαιώνει το Ισραήλ.

ΟΗΕ: Αποδέχεται την ανεξάρτητη αξιολόγηση της Υπηρεσίας για τους Παλαιστίνιους

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αποδέχθηκε τις συστάσεις ανεξάρτητης αξιολόγησης σχετικά με την ικανότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να διασφαλίσει την ουδετερότητα και να απαντήσει στις κατηγορίες για παραβιάσεις, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του.

«Συμφώνησε με τον γενικό επίτροπο Φιλίπ Λαζαρινί πως η UNRWA, με την υποστήριξη του γενικού γραμματέα, θα καθορίσει ένα σχέδιο δράσης προκειμένου να εφαρμόσει τις συστάσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ. «Προχωρώντας μπροστά, ο γενικός γραμματέας καλεί όλους τους ενδιαφερομένους να υποστηρίξουν ενεργά την UNRWA, καθώς είναι γραμμή ζωής για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην περιοχή».

Η αξιολόγηση, υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

Η έκθεση φέρεται να διαπιστώνει ότι το Ισραήλ απέτυχε να παράσχει στοιχεία για τους ισχυρισμούς ότι οι εργαζόμενοι της UNRWA στη Γάζα έχουν δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με τον Guardian — ο οποίος έλαβε αντίγραφο των πορισμάτων της επιτροπής πριν από τη δημοσίευση — η έκθεση αξιολογεί την UNRWA ως «αναντικατάστατη και απαραίτητη» για τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, την Ιορδανία, τον Λίβανο, τη Συρία και τη Δυτική Όχθη, υπογραμμίζοντας ότι θα μπορούσαν μεν να εφαρμοστούν ισχυρότεροι μηχανισμοί για να διασφαλιστεί η ουδετερότητά του, ωστόσο το όργανο των Ηνωμένων Εθνών διαθέτει ήδη μια σημαντική διαδικασία ελέγχου προκειμένου να «εγγυηθεί τη συμμόρφωση με τις ανθρωπιστικές αρχές».

Η έκθεση εξέτασε τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι υπάλληλοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v