Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pimco: Γιατί μένει πίσω η Ευρώπη

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να ασθμαίνει καθώς η στασιμότητα δεν οφείλεται μόνο σε κυκλικούς παράγοντες, προειδοποιεί η Pimco. «Βαρίδια» η αύξηση του ενεργειακού κόστους, η άνοδος της Κίνας και η έλλειψη δημοσιονομικής ευελιξίας.

Pimco: Γιατί μένει πίσω η Ευρώπη

H Ευρώπη συνεχίζει να παρουσιάζει χαμηλές επιδόσεις στην ανάπτυξη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, κυρίως λόγω κυκλικών παραγόντων όπως η αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και η ταχύτερη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία.

Ωστόσο, αυτή η υστέρηση μπορεί να εδραιωθεί, προειδοποιεί η Pimco, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σειρά από μακροπρόθεσμους αντίθετους ανέμους, με τη Γερμανία να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη.

Δύσκολο μακροοικονομικό οutlook

Όπως σημειώνει η Pimco, η οικονομία της Ευρώπης έχει αποκλίνει σημαντικά από αυτήν των ΗΠΑ.

Αυτό οφείλεται σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού κολοσσού σε δύο βασικούς παράγοντες.

Πρώτον, η δημοσιονομική στήριξη ήταν πολύ πιο επιθετική στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η επίδρασή της συνεχίζει να διαχέεται στην οικονομία.

Δεύτερον, η μικρότερη μέση διάρκεια των στεγαστικών δανείων στην Ευρώπη σε σύγκριση με αυτές στις ΗΠΑ σημαίνει ότι τα νοικοκυριά έχουν αισθανθεί πιο έντονα την πίεση από τα υψηλά επιτόκια. 

Ενώ αυτές οι δυναμικές είναι κυκλικής φύσης, η Pimco υποστηρίζει ότι υπάρχουν διαρθρωτικοί λόγοι που καθιστούν πιθανό σενάριο να συνεχιστεί η απόκλιση στους ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. 

Διαρθρωτικά αίτια

Πρώτον, η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξημένο ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Δεύτερον, η Κίνα αποκτά ένα αυξανόμενο μερίδιο αγοράς βιομηχανικών προϊόντων που βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό με τα ευρωπαϊκά προϊόντα, ιδίως τα αυτοκίνητα.

Τρίτον, η Ευρώπη υστερεί στον τομέα της τεχνολογίας σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, με χαμηλότερες επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη, εν μέρει ως αποτέλεσμα αυστηρότερων ρυθμιστικών βαρών.

Τέλος, το ευρωπαϊκό πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων (συμπεριλαμβανομένου του συνταγματικού φρένου χρέους της Γερμανίας) περιορίζει τις δυνατότητες για πιο ενεργή δημοσιονομική πολιτική.

Οι αναλυτές της Pimco εκτιμούν ότι για όλους τους παραπάνω λόγους η απόκλιση στην αύξηση της παραγωγικότητας μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θα συνεχιστεί. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v