Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες κυρώσεις κατά των ιρανικών drones αποφάσισε η ΕΕ

Πολιτική συμφωνία επέκτασης του καθεστώτος κυρώσεων ανακοίνωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, με μπλόκο στην εξαγωγή εξαρτημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή drones και πυραύλων από την Τεχεράνη. Το Ισραήλ επικροτεί την απόφαση.

Νέες κυρώσεις κατά των ιρανικών drones αποφάσισε η ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο να επεκτείνουν τις κυρώσεις κατά του προγράμματος UAV και πυραύλων του Ιράν.

«Καταλήξαμε σε μια πολιτική συμφωνία», ανακοίνωσε ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ στο τέλος της συνόδου.

Οι νέες κυρώσεις έχουν στόχο να εμποδίσουν την εξαγωγή εξαρτημάτων από την ΕΕ τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή drones και βαλλιστικών πυραύλων.

«Καταλήξαμε σε πολιτική συμφωνία προκειμένου να διευρύνουμε και να επεκτείνουμε το υπάρχον καθεστώς των κυρώσεων drone, καλύπτοντας πυραύλους και την πιθανή μεταφορά τους στη Ρωσία», είπε ο Μπορέλ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Οι κυρώσεις θα επεκταθούν επίσης πέρα από τη Ρωσία, ώστε να καλύψουν τις παραδόσεις drones και πυραύλων και σε πληρεξούσιους στην περιοχή, είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη πολλαπλά προγράμματα κυρώσεων κατά του Ιράν, για τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προμήθεια drones στη Ρωσία.

«Πρόκειται για μια δραματική απόφαση που στέλνει σαφές μήνυμα στον Χαμενεΐ, στο Ιράν και τους πληρεξουσίους του: δεν μπορείτε να συνεχίσετε να υπονομεύετε την περιφερειακή σταθερότητα και την ειρήνη», σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς σε μήνυμα που επικροτεί την απόφαση της ΕΕ, γράφουν οι Times of Israel.

Μάλιστα επέλεξε να τουιτάρει στα περσικά γράφοντας: «Αυτή είναι μια διπλωματική ήττα — και είναι μόνο η αρχή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v