Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Ο Γάλλος πρόεδρος εξήρε τη στάση του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κυρίως την «απερίφραστη και ξεκάθαρη καταδίκη του πολέμου» στην Ουκρανία. Στο επίκεντρο οι τρέχουσες εξελίξεις, με το βλέμμα στην ευκταία εκεχειρία ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων.

Τον Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σε εγκάρδια ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε πάνω από μια ώρα, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τον πρόεδρο Μακρόν να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ορθόδοξη εκκλησία λόγω των συνεχιζόμενων πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Όπως ανέφεραν κύκλοι προσκείμενοι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Γάλλος πρόεδρος συνεχάρη τον Πατριάρχη για την απερίφραστη και ξεκάθαρη καταδίκη του πολέμου και για το παράδειγμα που δίνει ως κορυφαίος θρησκευτικός ηγέτης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας για την τιμητική πρόσκληση και τους καλούς του λόγους και του μετέφερε την ευλογία της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για την καθ' όλα επιτυχή διοργάνωση και διεξαγωγή των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τέλος την ευχή κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων να επικρατήσει η αρχή της εκεχειρίας, η οποία ίσχυε ήδη από την αρχαιότητα.

Στη συνέχεια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη συνοδεία του μετέβη στην έδρα της Συνελεύσεως των Ρωμαιοκαθολικών Επισκόπων της Γαλλίας, όπου τον καλωσόρισε με θερμούς λόγους ο πρόεδρος της αρχιεπίσκοπος του Ρέιμς Ερίκ ντε Μουλέν-Μποφόρ, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, εκτενώς στις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, οι οποίες ενέπνευσαν και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης τόνισε τις αδελφικές σχέσεις του με τον Πάπα, την κοινή τους έμφαση στη συνοδικότητα, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρει για τις σχέσεις μεταξύ Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας η επικείμενη επέτειος, το 2025, των 1.700 ετών από τη σύγκληση της Α' Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v