Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sanofi: Πληρώνει 100 εκατ. δολάρια για να κλείσει την υπόθεση «Zantac»

Διευθετεί 4.000 αγωγές που κατηγορούν την εταιρεία ότι δεν προειδοποίησε πως το φάρμακο μπορεί να προκαλεί καρκίνο. Η συμφωνία παρέχει στους πρώην χρήστες του Zantac κατά μέσο όρο περισσότερα από 25.000 δολάρια ανά αξίωση.

Sanofi: Πληρώνει 100 εκατ. δολάρια για να κλείσει την υπόθεση «Zantac»

Η Sanofi θα πληρώσει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει περίπου 4.000 αγωγές που κατηγορούν τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία ότι δεν προειδοποίησε τους χρήστες ότι το φάρμακο Zantac για την καούρα του στομάχου θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία.

Ο διακανονισμός ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα, αλλά το ποσό δεν είχε δημοσιοποιηθεί εκείνη τη στιγμή, σημειώνει το Bloomberg. Η συμφωνία παρέχει στους πρώην χρήστες του Zantac κατά μέσο όρο περισσότερα από 25.000 δολάρια ανά αξίωση, είπαν οι πηγές, οι οποίοι ζήτησαν να διατηρηθεί η ανωνυμία τους επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια.

Ωστόσο, ο σχετικά μέτριος διακανονισμός θα πρέπει να ευχαριστήσει τους επενδυτές της Sanofi, οι οποίοι ανησυχούσαν στο παρελθόν για τις οικονομικές συνέπειες χιλιάδων αγωγών στις ΗΠΑ, που στοχεύουν παραγωγούς του Zantac όπως η Sanofi και η GSK, η οποία ανέπτυξε το προϊόν.

Η Sanofi αρνήθηκε να σχολιάσει «εικασίες και φήμες» σχετικά με το ποσό του διακανονισμού και αρνήθηκε ότι το Zantac προκαλεί καρκίνο. «Η Sanofi διευθετεί αυτές τις υποθέσεις, όχι επειδή πιστεύουμε ότι οι αξιώσεις έχουν κάποια βάση, αλλά μάλλον για να αποφύγει τα έξοδα και τη συνεχή απόσπαση της προσοχής με τη δίκη», δήλωσε εκπρόσωπος της Sanofi.

Η συνολική πληρωμή της συμφωνίας θα επηρεαστεί από το πόσοι από τους 4.000 ενάγοντες θα επιλέξουν να αποδεχτούν την προσφορά διακανονισμού ή θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα, ανέφεραν οι πηγές. 

Το Zantac κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ ως συνταγογραφούμενο φάρμακο το 1983, προτού χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για την καούρα του στομάχου χωρίς συνταγή γιατρού το 1996. Ανήκε σε πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer Inc. και Boehringer, πριν το αποκτήσει η Sanofi το 2017.

Το Zantac ανακλήθηκε το 2019, περίπου ένα μήνα αφότου ένα ανεξάρτητο εργαστήριο ανακοίνωσε δημόσια ότι βρήκε το πιθανό καρκινογόνο NDMA στο φάρμακο. Η έρευνα του εργαστηρίου έδειξε ότι το δραστικό συστατικό του Zantac -η ρανιτιδίνη- σχημάτισε το NDMA με την πάροδο του χρόνου ή σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τα ευρήματα τον Απρίλιο του 2020 και διέταξαν να αποσυρθεί το φάρμακο από την αγορά.

Η Sanofi έκτοτε κέρδισε την έγκριση να επιστρέψει το Zantac στα ράφια των καταστημάτων των ΗΠΑ, αλλά χωρίς ρανιτιδίνη. Τώρα παρασκευάζεται με φαμοτιδίνη, το δραστικό συστατικό του ανταγωνιστικού Pepcid.

Το Zantac εξακολουθεί να είναι μια από τις κορυφαίες θεραπείες καούρας στις ΗΠΑ, μια αγορά που απέφερε πωλήσεις 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v