Ουκρανία: Υποπτος για διαφθορά υπουργός του Ζελένσκι

Ερευνάται για παράνομη απόκτηση κρατικής έκτασης γης αξίας 7 εκατ. ευρώ ο υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι, υπεύθυνος για τη «βαριά βιομηχανία» παραγωγής σιτηρών της χώρας. Ο ίδιος αρνείται πλήρως κάθε σχέση με την υπόθεση.

Ουκρανία: Υποπτος για διαφθορά υπουργός του Ζελένσκι

Η ουκρανική υπηρεσία κατά της διαφθοράς κατονόμασε τον υπουργό Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι ως ύποπτο σε έρευνα για την παράνομη απόκτηση κρατικής έκτασης γης αξίας περίπου 7 εκατ. ευρώ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός, αρνούμενος τις κατηγορίες.

Ο υπουργός, που επέβλεπε τη βιομηχανία σιτηρών κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία μετά τον διορισμό του τον Μάρτιο του 2022, δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο ανέκυψαν τώρα οι ισχυρισμοί αυτοί που σχετίζονται με περιστατικά του 2017 και του 2018.

«Δεν συμφωνώ με τους ισχυρισμούς αυτούς», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ύστερα από ανακοίνωση από το Εθνικό Γραφείο της Ουκρανίας κατά της Διαφθοράς που εξηγούσε τα ευρήματα έρευνας.

Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι «εν ενεργεία υπουργός» ηγούνταν σχεδίου που είχε στόχο την απόκτηση κρατικής έκτασης γης αξίας 291 εκατ. χρίβνια (6,9 εκατ. ευρώ) και την απόπειρα για απόκτηση γης αξίας 190 εκατ. χρίβνια.

Στην ανακοίνωση δεν κατονομάστηκε ο Σόλσκι, αλλά η ουκρανική υπηρεσία δήλωσε ότι ο ύποπτος είναι ο πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής για αγροτικά θέματα, θέση που κατείχε ο Σόλσκι πριν γίνει υπουργός Γεωργίας τον Μάρτιο του 2022. Η υπηρεσία ανάρτησε μια θολωμένη φωτογραφία με ένα πρόσωπο, όπου φαίνεται πως ήταν ο Σόλσκι.

Ύστερα από την ανακοίνωση και τα δημοσιεύματα σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης που τον κατονόμαζαν, ο Σόλσκι επιβεβαίωσε ότι ενημερώθηκε πως είναι ύποπτος στην υπόθεση.

«Δεν έχω καμία σχέση μ' αυτή την έκταση γης», δήλωσε προσθέτοντας ότι δεν σχεδιάζει να υποβάλει την παραίτησή του.

«Εγγυώμαι τη μέγιστη διαφάνεια για να διαπιστωθεί η αλήθεια, αλλά δεν υπάρχει καμία ανάγκη γι' αυτό –όλα αυτά τα στοιχεία είναι ανοιχτά στις δυνάμεις επιβολής του νόμου και τα αποδεικτικά στοιχεία και οι ισχυρισμοί των πλευρών εξετάζονται από τα δικαστήρια», ανέφερε ο Σόλσκι.

Είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση υπουργού της κυβέρνησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που κατονομάζεται ως ύποπτος σε υπόθεση διαφθοράς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v