Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμετάβλητα στο 50% παρέμειναν τα επιτόκια στην Τουρκία

Φρένο στη νομισματική σύσφιξη, την ώρα που ο πληθωρισμός αναμένεται να πιάσει κορυφή, ξεπερνώντας το 70%. Προσδοκίες για επιβράδυνση μετά τον Μάιο.

Αμετάβλητα στο 50% παρέμειναν τα επιτόκια στην Τουρκία

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 50%, πατώντας φρένο ένα μήνα μετά τη σύσφιξη-έκπληξη με άνοδο από το 45%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής υπό την ηγεσία του διοικητή Φατίχ Καραχάν άφησε το επιτόκιο στα ίδια επίπεδα. Όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, εκτός από δύο, προέβλεψαν σωστά την απόφαση.

Η τουρκική λίρα σημείωσε κέρδη μετά την ανακοίνωση και διαπραγματεύτηκε ενισχυμένη κατά 0,2% έναντι του δολαρίου στην Κωνσταντινούπολη.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις καθυστερημένες επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης, η Επιτροπή αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο, αλλά επανέλαβε ότι παραμένει ιδιαίτερα προσεκτική στους κινδύνους πληθωρισμού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα. Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αυστηρή, αναφέρεται, «μέχρι μια σημαντική και διαρκή πτώση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού».

Το διάλειμμα από τις αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να διαρκέσει για μήνες, ενώ οποιαδήποτε χαλάρωση αργότερα μέσα στο έτος εξαρτάται από την επιβράδυνση του πληθωρισμού σε σχέση με την αιχμή άνω του 70% που αναμένεται τον Μάιο. Ο Καραχάν έχει δεσμευτεί να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να περιορίσει την αύξηση τιμών.

Ερευνα της κεντρικής τράπεζας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τις δικές της προβλέψεις για 36%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v