Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ελεύθερη πτώση τα κέρδη της Porsche

Mε... λυμένο χειρόφρενο στην οικονομική κατηφόρα η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία της πολυτέλειας. Τα κέρδη μειώθηκαν 30% και οι παραδόσεις 24%. Σε Κίνα και ΗΠΑ οι μεγάλες πληγές, ωστόσο αναμένεται επούλωση εντός της χρονιάς.

Σε ελεύθερη πτώση τα κέρδη της Porsche

Τα κέρδη της Porsche μειώθηκαν κατακόρυφα στο πρώτο τρίμηνο, καταγράφοντας το πιο αδύναμο αποτέλεσμα από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, τον Σεπτέμβριο του 2022, με καταλύτη τις αλλαγές στην γκάμα των μοντέλων της και την ήπια ζήτηση στην Κίνα.

Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 30% στα 1,28 δισ. ευρώ, δήλωσε η μητρική Volkswagen, με επιφυλακτικούς τους καταναλωτές στην Κίνα και με... σημειωτόν εκτελωνισμό οχημάτων στις ΗΠΑ. Η Porsche είχε επισημάνει ότι στην αρχή της χρονιάς πιθανώς θα έπιανε χαμηλό, καθώς τέσσερα νέα μοντέλα αναμένεται να δώσουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία των ακριβών γούστων μετά το δεύτερο εξάμηνο.

Αφού αναβαθμίσει τα ηλεκτρικά SUV Macan και Cayenne, η Porsche «θα βγάλει νέα φτερά», δήλωσε ο CFO Lutz Meschke, μεταδίδει το Bloomberg.

Οι αποδόσεις μειώθηκαν στο 14,2%, κάτω από την ετήσια καθοδήγηση 15% έως 17% της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία αναμένει ετήσια έσοδα έως 42 δισ. ευρώ για τον όμιλο.

Η εντατικοποίηση για τα νέα μοντέλα Panamera και Taycan επιβάρυναν το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Porsche, όπως και οι σημαντικές επενδύσεις σε ψηφιακά προϊόντα. Παρόλο που οι κατασκευαστές πολυτελών αυτοκινήτων είναι πιο προστατευμένοι από την ύφεση, εντούτοις η ζήτηση έχει εξασθενήσει στην Κίνα, όπου οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν κρίση στον τομέα ακινήτων και νια ασθενέστερη οικονομία.

Οι παραδόσεις πρώτου τριμήνου στη μεγαλύτερη αγορά της Porsche μειώθηκαν κατά 24%, στα 16.340 οχήματα. Η Κίνα αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v