Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυρώσεις κατά της αποδολαριοποίησης στη φαρέτρα του Τραμπ

Στο στόχαστρο η ομάδα BRICS, που έχει ανοίξει τη συζήτηση για αποδέσμευση από το αμερικανικό νόμισμα στις εμπορικές συναλλαγές. Βολές κατά Μπάιντεν: «Αν χάσουμε την πρωτοκαθεδρία του δολαρίου, χάνουμε έναν μεγάλο πόλεμο».

Κυρώσεις κατά της αποδολαριοποίησης στη φαρέτρα του Τραμπ

Οι οικονομικοί σύμβουλοι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ψάχνουν τρόπους να εμποδίσουν όσες χώρες επιθυμούν να απομακρυνθούν από τη χρήση του δολαρίου - σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν εκκολαπτόμενες κινήσεις βασικών αναδυόμενων αγορών για τη μείωση της έκθεσής τους στο αμερικανικό νόμισμα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Στο τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις για κυρώσεις απέναντι σε συμμάχους ή αντιπάλους που αναζητούν το πώς θα διεξάγουν διμερές εμπόριο σε νομίσματα διαφορετικά από το δολάριο - μεταξύ των επιλογών συγκαταλέγονται περιορισμοί σε εξαγωγές και δασμοί.

Η «προφορική» αντίδραση κατά της κυριαρχίας του δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα απέκτησε δυναμική το 2022, όταν οι ΗΠΑ ηγήθηκαν των προσπαθειών για επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. Η κεντρική τράπεζα και κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ρωσίας, καθώς και περίπου 2.500 άλλοι στόχοι έχουν δεχτεί περιορισμούς στην πρόσβαση στο δολάριο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προ ολίγων ημερών μέτρο που του παρέχει νέες εξουσίες για κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια, ούτως ώστε να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Το μέτρο έχει σκορπίσει ανησυχίες σε πολλούς Ρεπουμπλικάνους βουλευτές ότι θα υπονομευθεί ο ρόλος του αμερικανικού δολαρίου στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική, δηλαδή τα κράτη BRICS, συζήτησαν την αποδολαριοποίηση στη σύνοδο κορυφής της ομάδας τον περασμένο Αύγουστο. O εν λόγω οργανισμός των αναδυόμενων αγορών κερδίζει έδαφος παγκοσμίως, αφού μεταξύ άλλων προσκάλεσε βασικά πετρελαιοπαραγωγά κράτη, όπως τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην επόμενη κίνηση διεύρυνσης. Ριάντ και Αμπου Ντάμπι συνδέονται επί του παρόντος νομισματικά με το δολάριο.

Οικονομικοί σύμβουλοι της εκστρατείας Τραμπ έχουν κάνει αναφορά στη στόχευση κατά της συγκεκριμένης προσπάθειας των BRICS, σε περίπτωση δεύτερης θητείας του Ρεπουμπλικανού. Από την πλευρά του, τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά, ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί το δολάριο να παραμείνει παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.

«Απεχθάνομαι να αποχωρούν από το δολάριο», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNBC. «Δεν θα το επιτρέψω, θα είναι σαν να χάνουμε έναν πόλεμο. Θα ήταν χτύπημα για τη χώρα μας».

«Με τον Μπάιντεν θα χάσουμε το δολάριο ως πρότυπο νόμισμα», είπε κατηγορώντας τις πολιτικές του νυν προέδρου και πολιτικού αντιπάλου του ενόψει εκλογών.

Ο Τραμπ έχει ευνοήσει ένα σταθερό δολάριο και την αποφυγή παρεμβάσεων που οδηγούν σε υποτίμηση άλλων νομισμάτων. Καθώς η Fed αναστέλλει τη μείωση των επιτοκίων, το δολάριο τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε άνοδο, ωθώντας αρχές άλλων χωρών να εξετάζουν το ενδεχόμενο παρεμβάσεων για τη στήριξη —όχι την υποτίμηση— των νομισμάτων τους.

Οι αρχές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας προειδοποίησαν για υπερβολικές κινήσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, με αξιωματούχους στο Τόκιο να προειδοποιούν ότι διατηρούν το δικαίωμα να παρέμβουν.

Το γεν έφτασε την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από το 1990. Οι κινεζικές αρχές επίσης έχουν λάβει μέτρα για να ανακόψουν την πτώση του γουάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v