Ενταξη στην AUKUS συζητά η Νότια Κορέα

Η αμυντική συμφωνία, που σχηματίστηκε από τις τρεις χώρες το 2021, αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης δύναμης της Κίνας.

Ενταξη στην AUKUS συζητά η Νότια Κορέα

Την πραγματοποίηση συνομιλιών για την ένταξη στην αμυντική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας (AUKUS) επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας, λίγες εβδομάδες αφότου τα μέρη του συμφώνου είπαν πως θα πραγματοποιήσουν επίσημες συνομιλίες για την ένταξη της Ιαπωνίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η AUKUS, που σχηματίστηκε από τις τρεις χώρες το 2021, αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης δύναμης της Κίνας στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

«Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης συζητήσαμε επίσης τη δυνατότητα συνεργασίας με τον δεύτερο πυλώνα της AUKUS», δήλωσε ο Σιν Γουον-σικ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Αυστραλίας και της Νότιας Κορέας.

«Υποστηρίζουμε τις δραστηριότητες του δεύτερου πυλώνα της AUKUS και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα μέλη εξετάζουν την (Νότια) Κορέα ως εταίρο του δεύτερου πυλώνα του AUKUS».

Το πρώτο στάδιο, ή «πυλώνας», της AUKUS έχει σχεδιαστεί για να παραδώσει πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια στην Αυστραλία και δεν είναι ανοικτό σε νέα μέλη.

Ωστόσο, τα αρχικά τρία μέλη έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θα προσκληθούν περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν στον δεύτερο πυλώνα, ο οποίος επικεντρώνεται στην ανταλλαγή στρατιωτικής τεχνολογίας σε μια σειρά από τομείς, όπως η κβαντική πληροφορική και οι υπερηχητικοί πύραυλοι.

Οι συνομιλίες για πιθανά κοινά projects με την Ιαπωνία πρόκειται να ξεκινήσουν φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v