Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρκία: Αυξάνεται ο φόρος στους τόκους καταθέσεων σε λίρες

Η εισφορά θα αυξηθεί στο 7,5% από 5% για τους πρώτους έξι μήνες, πέφτοντας στο 2,5% για λογαριασμούς που διατηρούνται για περισσότερο από έναν χρόνο. Στόχος η μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό.

Τουρκία: Αυξάνεται ο φόρος στους τόκους καταθέσεων σε λίρες
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ

Η Τουρκία αύξησε τον φόρο επί των εσόδων από τόκους στις αποταμιεύσεις σε λίρες, ούτως ώστε να βελτιωθούν τα κρατικά έσοδα και να ψαλιδιστεί το αυξανόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η εισφορά στις καταθέσεις σε λίρες θα αυξηθεί στο 7,5% από 5% για τους πρώτους έξι μήνες, πέφτοντας στο 2,5% για λογαριασμούς που διατηρούνται για περισσότερο από έναν χρόνο, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα Τετάρτη. Η παρακράτηση φόρου αφαιρείται απευθείας από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και καταβάλλεται στο δημόσιο, μεταδίδει το Bloomberg.

Μέχρι τον Ιούλιο θα διατηρηθεί η απαλλαγή στην παρακράτηση φόρου αναφορικά με προστατευμένους λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα. Οι εισπράξεις από ομόλογα θα φορολογούνται από 2,5% έως 7,5%, ανάλογα με το χρόνο κράτησής τους, σύμφωνα με το διάταγμα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Τουρκίας υπερδιπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, εν μέρει εξαιτίας του κόστους των προεδρικών εκλογών τον περασμένο Μάιο και της αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τους δύο καταστροφικούς σεισμούς τρεις μήνες νωρίτερα. Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τώρα λαμβάνει μέτρα για τη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, που αυξήθηκε σχεδόν στο 70% στα τέλη Μαρτίου.

«Μια πρόσφατη αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων φαίνεται ότι ενθάρρυνε τη φορολόγηση του εισοδήματος από τόκους», δήλωσε ο Χακάν Καρά, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Τουρκία εισήγαγε ένα πρόγραμμα προστατευόμενων καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, γνωστό ως KKM, τον Δεκέμβριο του 2021 για να βοηθήσει στην αντιστροφή της δολαριοποίησης των καταθέσεων και στην ενίσχυση της λίρας. Το KKM ήταν εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για να υποστηρίξει το νόμισμα όταν δεχόταν πίεση από τις μειώσεις επιτοκίων σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού - ακρογωνιαίος λίθος της ανορθόδοξης πολιτικής που ακολούθησε ο Ερντογάν στην τελευταία του θητεία.

Μετά την επανεκλογή του πέρυσι, το νέο οικονομικό επιτελείο υπό την ηγεσία του υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ (φωτ.) στράφηκε σε πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική και έθεσε ως στόχο τον σταδιακό τερματισμό του εν λόγω προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v