Τουρκία: Στηρίζει την κατηγορία κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

«Θα υποβάλουμε δήλωση επίσημης παρέμβασης ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο εξέτασης της νοτιοαφρικανικής προσφυγής. «Στο πλευρό των Παλαιστινίων με κάθε τρόπο» η Αγκυρα.

Τουρκία: Στηρίζει την κατηγορία κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τη νοτιοαφρικανική πρωτοβουλία κατά του Ισραήλ επί γενοκτονία στη Γάζα, ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), μεταδίδει το Reuters.

«Με την ολοκλήρωση του νομικού κειμένου της εργασίας μας, θα υποβάλουμε δήλωση επίσημης παρέμβασης ενώπιον του ICJ, με στόχο την εφαρμογή αυτής της πολιτικής απόφασης», είπε ο Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι στην Άγκυρα.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον παλαιστινιακό λαό σε όλες τις περιστάσεις», πρόσθεσε.

Το ICJ διέταξε το Ισραήλ τον Ιανουάριο να απόσχει από οποιεσδήποτε πράξεις θα μπορούσαν να εμπίπτουν στη Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, καθώς και να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματά του δεν θα διαπράξουν γενοκτονικές ενέργειες κατά των Παλαιστινίων, αφού η Νότια Αφρική είχε προσφύγει κατηγορώντας το Ισραήλ για κρατικά οδηγούμενη γενοκτονία στη Γάζα.

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία παρέσχε έγγραφα για την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Ισραήλ και οι δυτικοί σύμμαχοί του χαρακτήρισαν αβάσιμο τον ισχυρισμό.

Η τελική απόφαση στη Χάγη μπορεί να εκδοθεί μετά από χρόνια. Ως τότε η γενοκτονία, αν πράγματι τεκμηριώνεται, θα κυκλοφορεί ελεύθερη...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v