Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάουελ: Αβέβαιο πότε θα μειώσουμε τα επιτόκια

Θα χρειαστούμε περισσότερο καιρό για να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση να κόψουμε τα επιτόκια, τόνισε ο Πάουελ. Βγάζει το σενάριο της αύξησης από το τραπέζι. «Κλειδί» η αγορά εργασίας. Επιβραδύνει τον ρυθμό συρρίκνωσης του ισολογισμού η Fed.

Πάουελ: Αβέβαιο πότε θα μειώσουμε τα επιτόκια

Η αμερικανική οικονομία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων της σταθερότητας των τιμών και της πλήρους απασχόλησης, τόνισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας. 

Όπως ανέφερε, ο πληθωρισμός έχει καταγράψει σημαντική επιβράδυνση το τελευταίο έτος αλλά παραμένει αρκετά υψηλός.

Ωστόσο, ο Πάουελ επισήμανε ότι ενώ ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πρόοδος στη μείωση του προς τον στόχο του 2%, προειδοποιώντας ότι το μονοπάτι παραμένει αβέβαιο. 

Η περιοριστική νομισματική πολιτική έχει ασκήσει καθοδική πίεση στον πληθωρισμό και στην οικονομία και τα ρίσκα για την επίτευξη της διπλής εντολής της Fed είναι πιο ισορροπημένα, σημείωσε ο Πάουελ, αλλά πρόσθεσε ότι δεν παρατηρείται πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμό. 

Ο Πάουελ ανέφερε ότι οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό το 2024 ήταν υψηλότερες από ό,τι αναμενόταν. 

«Το οικονομικό outlook είναι αβέβαιο» παραδέχτηκε. Δεν γνωρίζω αν ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αρκετά ή δεν θα υποχωρήσει αρκετά για να δικαιολογεί τη μείωση επιτοκίων, πρόσθεσε. 

Όπως σημείωσε, η Fed δεν θεωρεί ότι θα είναι κατάλληλο να μειώσει τα επιτόκια μέχρι να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται προς το 2%. Μέχρι τώρα, οι μετρήσεις για τον πληθωρισμό δεν έχουν προσφέρει αυτή την αυτοπεποίθηση, πρόσθεσε, λέγοντας ότι πιθανότατα θα χρειαστεί περισσότερος καιρός από ό,τι αναμενόταν για να αποκτήσει η Fed αυτή την αυτοπεποίθηση. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι μια αναπάντεχη αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση επιτοκίων. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θεωρεί πιθανό η επόμενη κίνηση της Fed να είναι αύξηση επιτοκίων. Για να αυξήσει η Fed τα επιτόκια θα πρέπει να έχει ενδείξεις ότι η νομισματική της πολιτική δεν είναι αρκετά περιοριστική, τόνισε. 

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις ότι η οικονομία είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού, ο Πάουελ υποστήριξε ότι δεν βλέπει τέτοιες ενδείξεις.

«Σήμα» Fed για υψηλά επιτόκια διαρκείας

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άφησε όπως αναμενόταν αμετάβλητα τα επιτόκια στο υψηλό 23 ετών του 5,25% με 5,5%, ενώ παράλληλα έστειλε «σήμα» ότι δεν βλέπει περαιτέρω πρόοδο στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

«Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτών Αγορών (FOMC) δεν αναμένει ότι θα είναι κατάλληλο να μειώσει τα επιτόκια μέχρι να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός κινείται βιώσιμα προς το 2%» τονίζεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

«Τους τελευταίους μήνες δεν έχει υπάρξει περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό» σημειώνουν οι αξιωματούχοι της Fed.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε επίσης ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο συρρικνώνει τον ισολογισμό της από την 1η Ιουνίου. Ειδικότερα, θα μειώσει στα 25 δισ. δολάρια το όριο όσον αφορά τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου που αφήνει να λήξουν κάθε μήνα χωρίς να τα επαναγοράσει.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το ανακοινωθέν της Fed υπογραμμίζει ότι παραμένει υψηλός, επαναλαμβάνοντας μια φράση που πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η αφαίρεση της θα αποτελέσει προπομπό της έναρξης των μειώσεων επιτοκίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v