Κυρώσεις ΗΠΑ σε κινεζικές και τουρκικές εταιρείες

Περισσότερες από 300 εταιρείες μπήκαν στο στόχαστρο από την Ουάσιγκτον. Νέες προσπάθειες να μπει φρένο στην παραγωγή στρατιωτικού υλικού από τη Ρωσία.

Κυρώσεις ΗΠΑ σε κινεζικές και τουρκικές εταιρείες

Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες από 300 ρωσικές και διεθνείς οντότητες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην Κίνα και την Τουρκία, για παροχή υποστήριξης στον στρατό της Μόσχας καθώς διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα νέα μέτρα αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη ανησυχία της Ουάσιγκτον ότι η Κίνα και άλλες χώρες παρέχουν κρίσιμα υλικά για τη στήριξη της στρατιωτικής βιομηχανικής βάσης της Ρωσίας.

Οι στόχοι των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν χθες περιλαμβάνουν δύο κινεζικούς ομίλους που παρείχαν στη Μόσχα νιτροκυτταρίνη, ένα συστατικό για πυρίτιδα και προωθητικό πυραύλων, καθώς και Ρώσους εισαγωγείς των χημικών.

«Οι σημερινές ενέργειες θα διαταράξουν και θα υποβαθμίσουν περαιτέρω τις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας κυνηγώντας τη στρατιωτική της βιομηχανική βάση και τα δίκτυα φοροδιαφυγής που βοηθούν τον εφοδιασμό της», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η Κίνα «αντιτίθεται σθεναρά» σε αυτό που περιέγραψε ως «παράνομες μονομερείς κυρώσεις». Ανέφερε ότι το Πεκίνο «εποπτεύει την εξαγωγή ειδών διπλής χρήσης σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς».

Οι κινεζικοί στόχοι περιλαμβάνουν ομίλους που φέρεται να προμήθευαν τη Ρωσία με drones, όπλα και πυρομαχικά, εκτός από τσιπ, αισθητήρες και άλλη στρατιωτική τεχνολογία.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχίες με αξιωματούχους κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στο Πεκίνο. Η Ουάσιγκτον εξετάζει επίσης την επιβολή κυρώσεων σε κινεζικές τράπεζες, αλλά οι στόχοι που αποκαλύφθηκαν την Τετάρτη δεν περιελάμβαναν κανένα κινεζικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε δύο κινεζικούς ομίλους - Wuhan Global Sensor Technology και Wuhan Tongsheng Technology - για τις οποίες αξιωματούχοι είπαν πρόσφατα στους δημοσιογράφους ότι βοηθούσαν τη Ρωσία. Η Wuhan Global παρήγαγε ανιχνευτές υπερύθρων για έναν Ρώσο κατασκευαστή στρατιωτικών οπτικών.

Στοχεύτηκε επίσης η Juhang Aviation, μια εταιρεία με έδρα το Shenzhen που παράγει εξοπλισμό που σχετίζεται με drone. Οι κυρώσεις στοχεύουν επίσης τα προγράμματα χημικών και βιολογικών όπλων της Ρωσίας, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v