Εισέβαλε η αστυνομία στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες

Με πλήρη εξάρτυση κατά των φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών στο UCLA. Τελεσίγραφο για εκκένωση της περιοχής. Βίαιη καταστολή και εστίες έντασης από την Καλιφόρνια ως τη Νέα Υόρκη.

Εισέβαλε η αστυνομία στο πανεπιστήμιο του Λος Άντζελες

Η αστυνομία άρχισε σήμερα νωρίς σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) να διαλύει και να απομακρύνει τα οδοφράγματα που είχαν στήσει φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δυνάμεις της τάξης, με πλήρη εξάρτυση κατά των διαδηλωτών, απομάκρυναν κιγκλιδώματα και ξύλα και προχώρησαν σε προσαγωγές δεκάδων διαδηλωτών, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Εικόνες δείχνουν αστυνομικούς να μεταφέρουν κρατούμενους διαδηλωτές σε λεωφορεία, εν μέσω κραυγών. Κάποιοι διαδηλωτές ήταν γονατισμένοι στο έδαφος με τα χέρια τους δεμένα με χειροπέδες.

 

Το UCLA είχε εκδώσει τελεσίγραφο ζητώντας από τους φοιτητές να απομακρυνθούν από την περιοχή όπου έχουν κατασκηνώσει οι φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές.

«Η αστυνομία διέταξε την εκκένωση του Dickson Plaza λόγω παράνομης συγκέντρωσης», ανέφερε. «Μην εισέλθετε στην περιοχή και ακολουθήστε τις οδηγίες του προσωπικού δημόσιας τάξης», προειδοποίησε.

«Το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνια-Λος Άντζελες κήρυξε παράνομες τις σκηνές στο Dickson Plaza και απαιτεί απ' όλους να εγκαταλείψουν άμεσα την αυτοσχέδια κατασκήνωση, τις παρακείμενες περιοχές, καθώς και όλες τις μη εξουσιοδοτημένες κατασκευές, μέχρι νεωτέρας», ανέφερε η εντολή.

Όσοι δεν απομακρυνθούν «θα παραβιάσουν τον νόμο» και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις», πρόσθεσε.

Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, που είτε τελούν υπό κατάληψη είτε έχουν στηθεί καταυλισμοί απ' έξω από αυτά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα. 

Προηγήθηκε άλλη μια νύχτα έντασης μεταξύ φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών αλλά και διαδηλωτών υπέρ του Ισραήλ στην Καλιφόρνια. Σημειώθηκαν βίαια επεισόδια ανάμεσα στις αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών.

Εκτιμάται ότι περίπου χίλιοι είναι οι διαδηλωτές, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους του πανεπιστημίου. 

Αστυνομική έφοδος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης – 300 συλλήψεις

Ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα, μεταδίδει η ΕΡΤ, έγινε και αστυνομική έφοδος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εκεί όπου οι διαδηλωτές εδώ και ημέρες είχαν καταλάβει το κεντρικό κτίριο, το Χάμιλτον Χολ.

Το αστυνομικό όχημα με τον γερανό και τη σκάλα πλησίασαν το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και αστυνομικοί μέλη των ειδικών δυνάμεων μπήκαν μέσα στο κτίριο του πανεπιστημίου.

Συνελήφθησαν περίπου 300 διαδηλωτές. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, τον Έρικ Άνταμς.,ανάμεσα στους διαδηλωτές υπήρχαν και εξωτερικοί δρώντες. «Εξωτερικοί παράγοντες», όπως τους χαρακτήρισε, οι οποίοι είχαν σκοπό να προκαλέσουν χάος και καταστροφή στο πανεπιστήμιο.

Ο Λευκός Οίκος, διά στόματος της Καρίν Ζαν-Πιέρ, της εκπροσώπου του, διαμηνύει πως ο πρόεδρος ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση, καταδίκασε τις βίαιες διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια. Επισήμανε πως έχουν οι πολίτες και οι φοιτητές το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης, αλλά πρέπει να νιώθουν επίσης όλοι οι φοιτητές ασφαλείς στους χώρους του πανεπιστημίου.

Υπήρξε και δήλωση από τον Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην αστυνομική επέμβαση στο Κολούμπια. Όπως είπε «ήταν πολύ ωραίο που είδα την αστυνομική έφοδο στο Κολούμπια. Ο Μπάιντεν πρέπει να βγει και να μιλήσει» και συμπλήρωσε «δεν χρειαζόμαστε ένα τζιχάντ στις Ηνωμένες Πολιτείες»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v