Μπιλ Γκρος: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα ξεπεράσει το 5%

Η αμερικανική κυβέρνηση πλημμυρίζει την αγορά με χρέος, τονίζει ο «βασιλιάς των ομολόγων», ο οποίος προειδοποιεί για «σισύφεια» πτώση στις τιμές των ομολόγων.

Μπιλ Γκρος: Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς θα ξεπεράσει το 5%

Ο Μπιλ Γκρος, ο οποίος λάνσαρε τη δεκαετία του 1980 την επενδυτική στρατηγική της «ολικής απόδοσης» που έφερε επανάσταση στην αγορά ομολόγων, υποστηρίζει ότι η προσέγγιση αυτή είναι πλέον «πεθαμένη».

Αντί να κυνηγά σταθερές πληρωμές τόκων όπως έκαναν την εποχή εκείνοι οι επενδυτές ομολόγων, ο συνιδρυτής της PIMCO δημιούργησε το Total Return Fund το 1987 για να χτίζει ενεργητικά θέσεις στοιχηματίζοντας στη διάρκεια, το πιστωτικό ρίσκο και τη μεταβλητότητα. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η βασική ιδέα ήταν ότι οι επενδυτές ομολόγων μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση της αξίας του κεφαλαίου καθώς οι τιμές των ομολόγων ανεβαίνουν και οι αποδόσεις υποχωρούν. 

Στο επενδυτικό outlook που δημοσίευσε την Πέμπτη, ο Γκρος επισημαίνει ότι πλέον οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πολύ χαμηλότερες αφήνοντας μικρότερο περιθώριο στους επενδυτές να εκμεταλλευτούν την άνοδο των τιμών. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 4,6%, ενώ το 1981 είχε αγγίξει το 16%.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Γκρος εκτίμησε ακόμα ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αντί να πέσει θα αυξηθεί πιθανότατα πάνω από το 5% κατά τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση πλημμυρίζει την αγορά με χρέος. 

Οι ΗΠΑ είναι τόσο εθισμένες στο χρέος που η κυβέρνηση πρέπει να αυξήσει τον δανεισμό κατά $2 τρισ. σε ετήσια βάση για να συνεχίσει η αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται, πρόσθεσε. 

«Όσοι βλέπουν χαμηλότερα επιτόκια πρέπει να αντιμετωπίσουν την ασταμάτητη άνοδο της προσφοράς ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και την πιθανή σισύφεια πτώση στις τιμές των ομολόγων» έγραψε ο Γκρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v