Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσία: Μειωμένη αναμένεται η φετινή συγκομιδή σιτηρών

Σε Λιπέτσκ και Βορονέζ, μετά τον παγετό του Μαΐου, έχουν καταστραφεί εκατομμύρια στρέμματα γης. «Η φετινή συγκομιδή θα είναι πολύ μικρότερη από την προηγούμενη», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ρωσία: Μειωμένη αναμένεται η φετινή συγκομιδή σιτηρών

Δύο από τις βασικές περιοχές καλλιέργειας σιτηρών της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι οι παγετοί του Μαΐου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φετινή συγκομιδή.

«Οι παγετοί που έπληξαν τις περιοχές στις αρχές Μαΐου οδήγησαν σε καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Ιγκόρ Αρταμόνοφ, κυβερνήτης της περιοχής Λιπέτσκ, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η φετινή συγκομιδή θα είναι πολύ μικρότερη από την προηγούμενη».

Η γειτονική περιοχή του Βορονέζ ανακοίνωσε ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, η έκταση των σιτηρών που έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές ξεπερνάει τα 2.650.000 στρέμματα», ανακοίνωσε το περιφερειακό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας στο Telegram.

Οι περιοχές Βορονέζ και Λιπέτσκ είναι τμήμα της εύφορης περιοχής της Μαύρης Γης της Ρωσία. Η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Εκτός από τα σιτηρά, οι δύο περιοχές παράγουν και άλλες καλλιέργειες, όπως πατάτες, ηλίανθους, ζαχαρότευτλα και φρούτα. Από τις ανακοινώσεις τους δεν διευκρινίζεται πώς μπορεί να επηρεαστεί από τους παγετούς καθεμιά απ' αυτές τις καλλιέργειες.

Το υπουργείο της περιοχής Βορονέζ ανακοίνωσε ότι οι ζημιές προήλθαν από τους παγετούς τις νύχτες της 3ης-4ης και 4ης-5ης Μαΐου, όταν η θερμοκρασία αέρα είχε πέσει στους -4,6 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία εδάφους στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Επίσης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει στους αγρότες να «τεκμηριώσουν την αντικειμενική αδυναμία επίτευξης των δεικτών-στόχων», τους οποίους είναι υποχρεωμένοι να επιτύχουν για να λάβουν επιδοτήσεις, καθώς και να υποβάλουν αίτηση για ασφαλιστικές πληρωμές.

Ο κυβερνήτης του Λιπέτσκ δήλωσε ότι η περιφέρειά του εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Οι αναλυτές του κλάδου κατέγραψαν παγετούς σε σειρά περιοχών της κεντρικής ευρωπαϊκής Ρωσίας, του Βόλγα και του νότου της χώρας. Λένε ότι οι περιοχές αντιμετωπίζουν τώρα ένα ακόμη κύμα ψυχρών εισβολών που θα επηρεάσει την κατάσταση των καλλιεργειών μετά την πρώιμη, ζεστή άνοιξη.

Οι αναλυτές έχουν ήδη μειώσει τις προβλέψεις τους για τη συγκομιδή σιτηρών το 2024 λόγω της ανομβρίας στον νότο, αλλά ο αντίκτυπος των παγετώνων δεν έχει ακόμη συμπεριληφθεί στις προβλέψεις.

Στα μέσα Απριλίου, το υπουργείο Γεωργίας δήλωσε ότι η συγκομιδή σιτηρών το 2024 μπορεί να μειωθεί στους 132 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 144,9 εκατομμύρια τόνους το 2023.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v