Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταναστευτικό: Κλείνει τα αεροδρόμια της Σικελίας για τις ΜΚΟ η Μελόνι

Η Ιταλία απαγορεύει στο εξής στα αεροσκάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων να χρησιμοποιούν για επιχειρήσεις διάσωσης τα αεροδρόμια της Σικελίας. Άμεση η αντίδραση των οργανώσεων.

Μεταναστευτικό: Κλείνει τα αεροδρόμια της Σικελίας για τις ΜΚΟ η Μελόνι

Η απόφαση της Ιταλίας λήφθηκε λίγο πριν αυξηθούν λόγω θερινής περιόδου οι ροές μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική. Στο εξής δεν θα επιτρέπεται σε κανένα αεροσκάφος μη κυβερνητικών οργανώσεων να απογειώνεται από αεροδρόμια της Κάτω Ιταλίας και συγκεκριμένα της Σικελίας.

Πρόκειται για μια απόφαση που υπογράφει η Ιταλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας Enac. Συνοδεύεται από την εξής αιτιολογία: «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πρέπει να συντονίζονται αποκλειστικά και μόνο από τη γενική διεύθυνση της Ακτοφυλακής της Ρώμης». Προστίθεται επίσης ότι η χρήση αεροσκαφών που ανήκουν σε ΜΚΟ με στόχο τον εντοπισμό πλεούμενων που μεταφέρουν μετανάστες στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου «μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα εκείνων που επιβαίνουν στα πλωτά μέσα».

Η γερμανική ΜΚΟ Sea Watch ωστόσο απορρίπτει τη λογική αυτή και, ως άμεση απάντηση, αποφάσισε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αεροσκάφος της Sea Bird, το οποίο απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Λαμπεντούζα. Υπεύθυνοι της ΜΚΟ υπογράμμισαν ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση υιοθετήθηκε στην Ιταλία για λόγους πολιτικής προπαγάνδας ενόψει ευρωεκλογών.

«Δεν θα σταματήσουμε τις επιχειρήσεις μας, έστω κι αν χρειαστεί να θέσουμε σε κίνδυνο τα αεροσκάφη μας. Η απόφαση αυτή καταπατά το διεθνές δίκαιο, αλλά δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε να ενοχλούμε όσους θα ήθελαν να αποκρύψουν τα όσα συμβαίνουν καθημερινά στη Μεσόγειο», δήλωσε η οργάνωση Sea Watch. Αλλά και άλλες οργανώσεις, όπως οι SOS Meditarranee και SOS Humanity, είναι κάθετα αντίθετες στην απόφαση και κατηγορούν την κυβέρνηση Μελόνι ότι με τον τρόπο αυτό «φέρει μερίδιο ευθύνης για τους θανάτους στη Μεσόγειο».

Μέτρα λόγω... ευρωεκλογών

Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης απαντούν ότι ανάλογο μέτρο είχε υιοθετηθεί και το 2019, αμέσως μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Είναι σαφές πάντως ότι το μεταναστευτικό και η διαχείρισή του είναι ένα από τα κύρια θέματα που θα επικρατήσουν στη δημόσια συζήτηση μέχρι τις ευρωεκλογές. Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και οι σύμμαχοί της υπογραμμίζουν ότι κατάφεραν να πετύχουν τη δραστηριοποίηση της Ευρώπης στο θέμα και με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Τυνησία. Η κεντροαριστερή αντιπολίτευση όμως θεωρεί ότι η κυβέρνηση περιορίζεται σε μέτρα-βιτρίνα, όπως είναι η συμφωνία με την Αλβανία για μεταφορά αιτούντων άσυλο, και ότι αδιαφορεί για την ανάγκη ουσιαστικής ένταξης των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v