Χτύπημα ΗΠΑ στα made in China προϊόντα

Στο στόχαστρο κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τσιπ, ηλιακά πάνελ, χάλυβας και αλουμίνιο. Στόχος να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας. Αυξάνονται απότομα οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας $18 δισ.

Χτύπημα ΗΠΑ στα made in China προϊόντα

Η κυβέρνηση Μπάιντεν αυξάνει απότομα τους δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων, των μπαταριών και των τσιπ, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι η δράση «στοχεύει προσεκτικά σε στρατηγικούς τομείς», συμπεριλαμβανομένων επίσης του αλουμινίου και του χάλυβα, των κρίσιμων ορυκτών, των ηλιακών πάνελ, των γερανών λιμένων και των ιατρικών προϊόντων. Οι δασμοί θα εφαρμοστούν σε κινεζικά προϊόντα αξίας 18 δισ. δολαρίων, ανέφερε.

Οι ΗΠΑ θα τετραπλασιάσουν τον δασμολογικό συντελεστή για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο 100% φέτος και θα τριπλασιάσουν περίπου τον συντελεστή για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ο συντελεστής για τα κινεζικά τσιπ θα διπλασιαστεί από το 2025. Ο δασμός στα ηλιακά πάνελ θα διπλασιαστεί επίσης φέτος στο 50%.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια πολυετή αναθεώρηση των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων που επέβαλε ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου του με την Κίνα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τους άλλους δασμούς του Τραμπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v