Ανθρωπιστική βοήθεια £139 εκατ. στέλνει στην Υεμένη η Βρετανία

Το πακέτο ανακοινώθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Υεμενίτη πρωθυπουργού στο Λονδίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ντέιβιντ Κάμερον. Υποφέρει από την πείνα ο πληθυσμός της φτωχότερης αραβικής χώρας.

Ανθρωπιστική βοήθεια £139 εκατ. στέλνει στην Υεμένη η Βρετανία

Η Βρετανία αποδέσμευσε πρόσθετη χρηματοδότηση 139 εκατομμυρίων στερλινών (162 εκατομμυρίων ευρώ) για ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, χώρα που είναι σε εμφύλιο πόλεμο τα τελευταία εννέα χρόνια και γνωρίζει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Τα νέα κονδύλια θα «συμβάλουν στη σίτιση περισσοτέρων από 850.000 ανθρώπων και στην περίθαλψη 700.000 παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Έπειτα από εννέα χρόνια σύγκρουσης, «ο λαός της Υεμένης βιώνει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο και περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού (δηλαδή 18,2 εκατομμύρια άνθρωποι) χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια», υπογραμμίζει το Λονδίνο.

Η πρόσθετη βοήθεια θα διανεμηθεί με τη βοήθεια εταίρων όπως η Unicef, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλοι οργανισμοί.

Το πακέτο ανακοινώθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Υεμενίτη πρωθυπουργού Αχμεντ Αουάντ μπιν Μουμπάρακ στο Λονδίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

«Η Βρετανία είναι προσηλωμένη στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Υεμένη, αλλά και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει το ίδιο για να αλλάξει εν τοις πράγμασι η κατάσταση», δήλωσε ο Κάμερον.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε αποδέσμευση πρόσθετης βοήθειας 125 εκατ. ευρώ για την Υεμένη.

Διεθνής σύνοδος δωρητών διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Πριν από τη σύνοδο, σχεδόν 200 ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση των 2,3 δισ. δολαρίων που λείπουν για τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου βοήθειας προς την Υεμένη, προειδοποιώντας για «καταστροφικές συνέπειες» από την έλλειψη των διατιθέμενων κονδυλίων στη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Η Υεμένη μαστίζεται από το 2014 από μια σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών Χούθι, προσκείμενων στο Ιράν, και της κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από στρατιωτικό συνασπισμό υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πόλεμος μετρά εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στις έμμεσες συνέπειες της σύγκρουσης, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού, η πείνα και οι αρρώστιες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το Λονδίνο δηλώνει ότι έχει προσφέρει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο στερλίνες (1,16 δισ. ευρώ) σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη από το 2015.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v