Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισπανία αναγνώρισαν Παλαιστινιακό Κράτος

Ανακαλεί τους πρέσβεις σε Ιρλανδία και Νορβηγία το Ισραήλ. «Στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα σε Ιρλανδία και Νορβηγία: Το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό», δηλώνει ο ΥΠΕΞ.

Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισπανία αναγνώρισαν Παλαιστινιακό Κράτος

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

H Ιρλανδία έκανε γνωστό σήμερα ότι αναγνωρίζει το κράτος της Παλαιστίνης, επιβεβαιώνοντας ιρλανδικά ΜΜΕ που από χθες γνωστοποίησαν ότι η ανακοίνωση θα γίνει από τον πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σε συνέντευξη τύπου.

«Όταν αναγνωρίζουμε ένα κράτος, δεν αναγνωρίζουμε την υπάρχουσα κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε το κράτος με όρους ενός πληθυσμού ανθρώπων που διαμένουν εκεί μόνιμα και, αναφορικά με τα καθορισμένα σύνορα, σ' αυτή την περίπτωση είναι τα σύνορα του 1967», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μίχαλ Μάρτιν.

Πρόκειται για «μια καθορισμένη επικράτεια που περιλαμβάνει τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και... μια πρωτεύουσα τόσο ενός ισραηλινού κράτους όσο και ενός παλαιστινιακού κράτους στην Ιερουσαλήμ», τόνισε.

Η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτή την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση.

Επίσης στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και αριθμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης, δήλωσε επίσης.

Η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου, ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v