FLiRT: Νέες παραλλαγές κορωνοϊού, ανησυχίες για έξαρση το καλοκαίρι

Οι παραλλαγές FLiRT -η ονομασία των οποίων προέρχεται από τα ονόματα των μεταλλάξεων στον γενετικό κώδικα των παραλλαγών- αυξάνονται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

FLiRT: Νέες παραλλαγές κορωνοϊού, ανησυχίες για έξαρση το καλοκαίρι

Νέα στελέχη της Covid-19 εξαπλώνονται παγκοσμίως, προκαλώντας ανησυχίες στους επαγγελματίες υγείας για μια πιθανή καλοκαιρινή έξαρση των κρουσμάτων, τεσσεράμισι χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας.

Οπως μεταδίδει το CNBC, οι παραλλαγές FLiRT -η ονομασία των οποίων προέρχεται από τα ονόματα των μεταλλάξεων στον γενετικό κώδικα των παραλλαγών- αυξάνονται στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να μεταλλάσσεται από τα παλαιότερα στελέχη.

Η νέα ομαδοποίηση είναι απόγονοι της προηγουμένως κυρίαρχης παραλλαγής JN.1, παρακλάδι της Ομικρον. Προς το παρόν υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι τα νέα στελέχη είναι πιο σοβαρά, αλλά φαίνεται ότι έχουν πάρει ανεξάρτητα το ίδιο σύνολο μεταλλάξεων, σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας John Hopkins.

Το KP.2 είναι πλέον το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το στέλεχος αντιπροσώπευε το 28,2% όλων των κρουσμάτων κατά τις δύο εβδομάδες έως τις 11 Μαΐου, από 3,8% στα τέλη Μαρτίου, λίγο μετά την πρώτη ανακάλυψη του στελέχους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v