Επικρίσεις από τον γερμανικό Τύπο για το ναυάγιο στην Πύλο

«Αθώωση και πολλές αβεβαιότητες» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της taz. Η προσοχή τώρα στο Ναυτοδικείο Πειραιά. Σχεδόν 50 άτομα έχουν καταθέσει μηνύσεις. Στο στόχαστρο οι ενέργειες των ελληνικών αρχών.

Επικρίσεις από τον γερμανικό Τύπο για το ναυάγιο στην Πύλο

«Έκλεισε η δίκη για το ναυάγιο με εκατοντάδες νεκρούς», είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα Spiegel Online για τη δικαστική διαδικασία στην Καλαμάτα. Η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel σημειώνει:

«Εκατοντάδες πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους το 2023 στα ανοιχτά της Πύλου, όταν βυθίστηκε ένα υπερπλήρες αλιευτικό. Οι εννέα Αιγύπτιοι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Οι έρευνες για τις ενέργειες των ελληνικών αρχών συνεχίζονται», σημειώνει η ιστοσελίδα.

taz: «Αθώωση και πολλές αβεβαιότητες»

Σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα taz γράφει με τίτλο «Αθώωση και πολλές αβεβαιότητες»: Το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας απεφάνθη ότι είναι αναρμόδιο για να εκδικάσει την υπόθεση. Η δίκη αφορούσε ένα τραγικό ναυάγιο στο Ιόνιο Πέλαγος τον Ιούνιο του 2023, στο οποίο πνίγηκαν περίπου 600 πρόσφυγες. Περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη της δίκης την Τρίτη, οι δικαστές έκριναν ότι αποδείχθηκε πως το αλιευτικό σκάφος γεμάτο πρόσφυγες δεν έπλεε σε ελληνικά χωρικά ύδατα, ούτε κατευθυνόταν προς την Ελλάδα.

Αυτό ήταν καθοριστικό για το δικαστήριο. Σύμφωνα με το Εφετείο οι εννέα κατηγορούμενοι δεν είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, ούτε έφεραν ευθύνη για το ναυάγιο. Δεν είχαν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα, ούτε ήταν διακινητές. Πρόκειται για την εντυπωσιακή κατάληξη μιας απίστευτης τραγωδίας.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο συνήγορος υπεράσπισης Δημήτρης Χούλης, ο οποίος εκπροσωπούσε τέσσερις κατηγορούμενους, δεν έκρυψε τη χαρά του. Μέσα από την αίθουσα του δικαστηρίου, δήλωσε στην εφημερίδα taz: "Παραμένουν ασαφή τα αίτια ναυαγίου του αλιευτικού. Θέλουμε να μάθουμε πώς συνέβη η τραγωδία και έπρεπε να πεθάνουν τόσοι άνθρωποι".

Ο συνήγορος υπεράσπισης στρέφει τώρα την προσοχή του στο Ναυτοδικείο του Πειραιά. Σχεδόν 50 άτομα έχουν καταθέσει μηνύσεις. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος είναι να αποσαφηνιστεί αν οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει τον μαζικό πνιγμό στα ανοιχτά της Πύλου ή ακόμη και αν οι ίδιες με ενέργειές τους προκάλεσαν το τραγικό δυστύχημα.

Η πιο βαριά κατηγορία εναντίον των ελληνικών αρχών είναι ότι ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής πλησίασε το αλιευτικό κατά τη διάρκεια της νύχτας, απέτυχε να παράσχει βοήθεια και τελικά προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος με ένα σχοινί, πιθανώς προς τα ιταλικά ύδατα, πριν το αλιευτικό σκάφος βυθιστεί.

Ο καπετάνιος της ακταιωρού κατέθεσε ως μάρτυρας την Τρίτη. Όταν ρωτήθηκε από την προεδρεύουσα δικαστή αν το αλιευτικό σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, απάντησε με πλήρη σαφήνεια "Nαι". Όλοι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι προορισμός τους ήταν η Ιταλία και ότι κανείς δεν ήθελε να πάει στην Ελλάδα».

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v