Eνεση τεχνητής νοημοσύνης στον φωνητικό βοηθό της Amazon

Με σκοπό να ανατρέψει την αντίληψη ότι υστερεί στον τομέα ΑΙ, απέναντι στις OpenAI και Google, ο τεχνολογικός κολοσσός του Τζεφ Μπέζος επενδύει στον εμπλουτισμό των δυνατοτήτων της συσκευής Alexa, έναντι αντιτίμου.

Eνεση τεχνητής νοημοσύνης στον φωνητικό βοηθό της Amazon

Η Amazon θα αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες της Alexa με μηνιαία τέλη, όταν κυκλοφορήσει η έκδοση του φωνητικού βοηθού με τεχνητή νοημοσύνη αργότερα φέτος, αναφέρει το CNBC.

Η συνδρομή θα συμβάλει στο κόστος της αναβάθμισης, ωστόσο δεν έχει αποφασιστεί η τιμή.

Η Amazon έχει ανακοινώσει σχέδια για χρήση γενετικής τεχνητής νοημοσύνης ώστε η Alexa να συνομιλεί και κατά συνέπεια να ανταγωνίζεται καλύτερα τα chatbots της OpenAI και της Google, που μπορούν να πραγματοποιούν συνομιλίες με τους χρήστες σαν... άνθρωποι.

Το λογισμικό φωνής της Amazon, που κυκλοφόρησε πριν από περίπου μια δεκαετία, διαχειρίζεται κάποιες γενικές γνώσεις και ικανότητες, αλλά δεν τα καταφέρνει εξίσου καλά σε πιο περίπλοκες εργασίες.

Εντυπωσιάστηκαν μεν οι καταναλωτές το 2014 με την ικανότητα της Alexa να εκτελεί φωνητικές εντολές, αλλά οι δυνατότητές της φαίνονται πια παλιομοδίτικες μετά τα άλματα στην τεχνητή νοημοσύνη. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, η OpenAI ανακοίνωσε το GPT-4o, που μπορεί να μεταφράσει διάλογο σε διαφορετικές γλώσσες σε πραγματικό χρόνο. Η Google κυκλοφόρησε παρόμοια φωνητική λειτουργία με γενετική τεχνητή νοημοσύνη για το Gemini.

Κάποιοι ερμήνευσαν τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας ως απειλή για την Alexa και τη Siri, τον φωνητικό βοηθό της Apple για iPhone.

Μέχρι το 2023, η Amazon ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει περισσότερες από 500 εκατ. συσκευές με δυνατότητα Alexa.

Ο τεχνολογικός κολοσσός παλεύει να ανατρέψει την αντίληψη ότι υστερεί στην τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ προσφέρει πολλά μοντέλα AI στο AWS, δεν διαθέτει κορυφαίο μοντέλο μεγάλης γλώσσας για να αποκαθηλώσει τις OpenAI, Google ή Meta. Εχει ξοδέψει 2,75 δισ. δολάρια για την υποστήριξη της startup τεχνητής νοημοσύνης Anthropic, της μεγαλύτερης venture επένδυσης στην ιστορία τριών δεκαετιών της εταιρείας.

Η Amazon θα χρησιμοποιήσει το δικό της μοντέλο μεγάλης γλώσσας, το Titan, στην αναβάθμιση της Alexa.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v