Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπλίνκεν: Ασυμφωνία στον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών

«Απίθανο» το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας στο «εγγύς μέλλον», εκτιμά ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών. Ορισμένες χώρες θεωρούν ότι υπονομεύεται η εθνική κυριαρχία τους ως προς τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων. Διαπραγματεύσεις σε εξέλιξη.

Μπλίνκεν: Ασυμφωνία στον ΠΟΥ για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εκτιμά πως είναι «πολύ απίθανο» το ενδεχόμενο επίτευξης στο «εγγύς μέλλον» μιας διεθνούς συμφωνίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών.

«Νομίζω ότι, όπως έχουν τα πράγματα, φαίνεται πολύ απίθανο το ενδεχόμενο επιτυχούς έκβασης των διαπραγματεύσεων τις προσεχείς ημέρες», είπε ο Μπλίνκεν σε ακρόαση στο Κογκρέσο, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις διαβουλεύσεις στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη.

«Δεν υπάρχει συναίνεση», σημείωσε, εξηγώντας γιατί πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα έχουν αποτέλεσμα «στο εγγύς μέλλον».

Στον απόηχο της πανδημίας Covid-19, εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια αρκετά κράτη-μέλη του ΠΟΥ προσπαθούν να καταλήξουν σε σχέδιο συμφωνίας για τον συντονισμό των ενεργειών με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση μελλοντικών πανδημιών. Ωστόσο, καταγράφονται ουσιαστικές διαφωνίες, αφού ορισμένες χώρες θεωρούν ότι η συνθήκη ενδεχομένως θα υπονόμευε την εθνική κυριαρχία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων.

Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, το ανώτατο όργανο του ΠΟΥ, συγκαλείται από τις 27 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου και αναμένεται να κάνει απολογισμό των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται στη Γενεύη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v