Διάταγμα Πούτιν επιτρέπει την κατάσχεση αμερικανικών assets στη Ρωσία

Aντίποινα στην κίνηση ΗΠΑ να αξιοποιηθούν παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία με σκοπό τη στήριξη της Ουκρανίας. Όσοι πληγούν θα μπορούν να αποζημιωθούν από τη δήμευση αμερικανικών περιουσιών επί ρωσικού εδάφους.

Διάταγμα Πούτιν επιτρέπει την κατάσχεση αμερικανικών assets στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την κυβέρνησή του να επεξεργαστεί αντίποινα για οποιαδήποτε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από τις ΗΠΑ, την ώρα που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να στρώσει τον δρόμο για τη χρήση εσόδων από παγωμένα ρωσικά κεφάλαια με σκοπό την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Το νέο μέτρο προβλέπει ότι αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία θα μπορούσαν να δημευθούν προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ζημίες που υπέστη η ρωσική κυβέρνηση ή η κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με το διάταγμα που δημοσιεύθηκε σε κυβερνητικό ιστότοπο και επικαλείται το Bloomberg.

Οι ρωσικές εταιρείες των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία κατασχέθηκαν μπορούν να υποβάλουν καταγγελία ώστε να αποζημιωθούν από περιουσιακά στοιχεία που εξακολουθούν να κατέχουν στη Ρωσία οντότητες που συνδέονται με τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας Αμερικανών πολιτών, σύμφωνα με το διάταγμα.

Η ενέργεια του Πούτιν συμπίπτει με τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 στη Στρέζα της Ιταλίας, όπου συζητούν αμερικανικό σχέδιο για αποστράγγιση της αξίας παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η πρόταση των ΗΠΑ προβλέπει αξιοποίηση μελλοντικών εσόδων που θα προκύψουν από κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας ύψους 280 δισ. δολ. - τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται δεσμευμένα στην Ευρώπη - ούτως ώστε να παρασχεθεί οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Η πρόταση θα μπορούσε να αποφέρει κρίσιμη χρηματοδότηση έως και 50 δισ. δολ. για το Κίεβο.

Οι ηγέτες της G7 πρόκειται να λάβουν τελική απόφαση στη σύνοδο κορυφής στις 13-15 Ιουνίου. 

Με βάση το διάταγμα Πούτιν, ρωσική κυβερνητική επιτροπή αρμόδια για ξένες επενδύσεις θα καταρτίσει κατάλογο περιουσιακών στοιχείων, τίτλων και δικαιωμάτων ιδιοκτησίας που ανήκουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ή στους πολίτες της χώρας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό μελλοντικών αποζημιώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v