Κόντρα Νετανιάχου-στρατού για τις προειδοποιήσεις ότι επίκειται επίθεση της Χαμάς

Πόλεμος εγγράφων μαίνεται εντός του Ισραήλ. Ο στρατός υποστηρίζει ότι από το 2023 είχε επισημάνει πως οι «εχθροί» εκμεταλλεύονται την κοινωνική αναταραχή. «Το αντίθετο μου έλεγαν, ότι η Χαμάς δεν θα επιτεθεί», λέει ο Νετανιάχου.

Κόντρα Νετανιάχου-στρατού για τις προειδοποιήσεις ότι επίκειται επίθεση της Χαμάς

Σε επιστολή των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων που υποστηρίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει πολλάκις, από την άνοιξη του 2023, ότι εχθροί της χώρας θα εκμεταλλευτούν την κοινωνική αναταραχή στο Ισραήλ απάντησε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου

«Όχι μόνο δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση για προθέσεις της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα, αλλά αντ' αυτού τα εν λόγω έγγραφα έδιναν εντελώς αντίθετη εκτίμηση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Νετανιάχου.

Εχει υποστηριχθεί ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα, που επέφεραν την άνοδο ενός μαζικού κινήματος διαμαρτυρίας από την αντιπολίτευση πέρυσι, προέβαλαν την αδυναμία του Ισραήλ, οδηγώντας τη Χαμάς να εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο Νετανιάχου. όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, πρόσθεσε ότι μόλις δύο αναφορές στην παλαιστινιακή οργάνωση υπάρχουν στα τέσσερα έγγραφα που εστάλησαν, υποδεικνύοντας «ότι η Χαμάς δεν ήθελε να επιτεθεί στο Ισραήλ από τη Γάζα».

Μάλιστα, επισημαίνει η ανακοίνωση Νετανιάχου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τον αντίκτυπο της εσωτερικής αναταραχής υπέρ των εχθρών του Ισραήλ, όταν έφεδροι της Πολεμικής Αεροπορίας και στρατιωτικό προσωπικό κήρυξαν αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίμαχη δικαστική μεταρρύθμιση, συμμετέχοντας στις εκτεταμένες διαδηλώσεις του 2023.

Ο Νετανιάχου αρνείται σταθερά να αναλάβει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, την οποία η κυβέρνησή του απέτυχε να προβλέψει ή να αποτρέψει, αν και υπαινίχθηκε για «αποτυχίες» κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης.

Εχει δηλώσει ότι κρατική εξεταστική επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά με την υπαιτιότητα της κυβέρνησης – κάτι που δεν μπορεί να γίνει όσο μαίνεται ο πόλεμος στη Γάζα, όπως ισχυρίζεται.

Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ υποστήριξαν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έλαβε πολλαπλά έγγραφα την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023 που τον προειδοποιούσαν, επικαλούμενα στρατιωτικές πληροφορίες, πώς οι εχθροί της χώρας έβλεπαν την κοινωνική αναταραχή στο Ισραήλ εκείνη την εποχή.

«Κατά τη διάρκεια του 2023, μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, τέσσερις διαφορετικές προειδοποιητικές επιστολές διαβιβάστηκαν από τη διεύθυνση πληροφοριών, οι οποίες έδειχναν πώς οι εχθροί του Ισραήλ σε όλα τα πεδία αντιμετώπιζαν τη ζημιά στη συνοχή του κράτους και ειδικότερα των IDF», λέει εκπρόσωπος του στρατού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v