Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι

Συνεχίζει την πορεία του, χωρίς θύματα ή ζημιές, μετά το πυραυλικό πλήγμα των Υεμενιτών ανταρτών. Το φορτηγό πλοίο ανήκει στην Eastern Mediterranean του Θανάση Μαρτίνου και ταξιδεύει από Ρωσία προς Κένυα.

Ελληνόκτητο πλοίο δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον ελληνόκτητου φορτηγού πλοίου που έπλεε ανοικτά του λιμανιού Χοντέιντα, χωρίς να προκληθούν θύματα ή ζημιές, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) που επικαλείται εταιρείες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Σύμφωνα με το κέντρο πληροφόρησης της πολυεθνικής ναυτικής δύναμης που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, η επίθεση εξαπολύθηκε εναντίον του υπό σημαία Μάλτας φορτηγού πλοίου μεταφοράς χύδην φορτίου «YANNIS». Ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Eastern Mediterranean του Θανάση Μαρτίνου, αναφέρει ο ιστότοπος Marine Traffic. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό την Κένυα.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey επισημαίνει ότι το σκάφος πιθανότατα στοχοποιήθηκε «λόγω του συνεχιζόμενου εμπορίου της διαχειρίστριας με το Ισραήλ».

Η United Kingdom Maritime Trade Operations, του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ανέφερε ότι «πύραυλος προσέκρουσε στο νερό σε κοντινή απόσταση» με το πλοίο, προσθέτοντας ότι «το σκάφος και όλο το πλήρωμα είναι ασφαλή και προχωρούν στο επόμενο λιμάνι κατάπλου».

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι προσκείμενοι στο Ιράν αντάρτες της Υεμένης εξαπολύουν συχνές επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Αρχικά υποστήριξαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον των θέσεών τους στη Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας έχουν προκαλέσει προβλήματα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα, αναγκάζοντας τις εταιρίες να στέλνουν τα πλοία τους σε χρονοβόρα και πιο δαπανηρά ταξίδια γύρω από την Αφρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v