Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορέλ: Μην φοβερίζετε δικαστές του ΔΠΔ, ζητά από ΕΕ και Ισραήλ

Ο εισαγγελέας, που ζήτησε να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης μεταξύ άλλων και κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού, απλώς διατύπωσε μια κατηγορία, δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της Ένωσης. Μην προσπαθείτε να επηρεάσετε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Μπορέλ: Μην φοβερίζετε δικαστές του ΔΠΔ, ζητά από ΕΕ και Ισραήλ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα πως μερικές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να φοβερίσουν τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) σχετικά με μια υπόθεση σε βάρος Ισραηλινών ηγετών και πρέπει να σταματήσουν να «ανακατεύονται» και να σεβαστούν το δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς.

«Ο εισαγγελέας δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να διατυπώσει μια κατηγορία και το δικαστήριο θα αποφασίσει», δήλωσε ο Μπορέλ στη δημόσια τηλεόραση TVE. «Στο μεταξύ, καλώ όλους, αρχίζοντας από την ισραηλινή κυβέρνηση και ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να μην φοβερίζουν τους δικαστές».

«Μην τους απειλείτε, μην προσπαθείτε να επηρεάσετε την απόφασή τους, μερικές φορές με απειλές και πολύ σκληρές εκφράσεις», πρόσθεσε.

Ο Χαν κατηγόρησε τους τρεις ηγέτες της Χαμάς για εγκλήματα μεταξύ των οποίων ο αφανισμός, η αρπαγή ομήρων και η σεξουαλική βία, και τους δύο Ισραηλινούς ηγέτες για εγκλήματα που περιλαμβάνουν αφανισμό, χρήση του λιμού ως όπλου και εκ προθέσεως επίθεση σε αμάχους.

Το Ισραήλ αρνείται ότι διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, λέει πως το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία εκεί, ενώ κάλεσε τις χώρες να αποκηρύξουν αυτό που αποκάλεσε πολιτικά υποκινούμενο δικαστήριο. Η Χαμάς απέρριψε επίσης τις κατηγορίες σε βάρος των ηγετών της.

Αρκετές χώρες κατήγγειλαν την απόφαση του εισαγγελέα του ΔΠΔ να επιδιώξει τη σύλληψη των Ισραηλινών, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πιο στενός σύμμαχος του Ισραήλ, που δεν είναι μέλος του ΔΠΔ. Η Ουγγαρία δήλωσε χθες, Πέμπτη, πως το αίτημα για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης ήταν «πολιτική απόφαση»που δυσφημεί το δικαστήριο.

Το Διεθνές Δικαστήριο , ένα ξεχωριστό δικαστήριο που εδρεύει επίσης στη Χάγη, αναμένεται αργότερα σήμερα να ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με ένα αίτημα της Νότιας Αφρικής να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Σε ένα άλλο βήμα που μεγάλωσε την πολιτική απομόνωση του Ισραήλ αυτή την εβδομάδα, η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Το Ισραήλ λέει πως αυτό ισοδυναμεί με επιβράβευση της Χαμάς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος και θα ενισχύσει την ισλαμιστική οργάνωση. Ο Μπορέλ απέρριψε αυτές τις επικρίσεις.

«Όταν λέγεται πως αυτό ενισχύει τη Χαμάς, το βλέπω από την άλλη πλευρά, επειδή ο παλαιστινιακός κόσμος είναι διχασμένος ανάμεσα σε μια αρχή την οποία αναγνωρίζουμε, την οποία χρηματοδοτούμε, με την οποία δεσμευόμαστε… και μια τρομοκρατική οργάνωση που τη βλέπουμε ως τέτοια», είπε.

Ο Μπορέλ είπε πως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σκέπτονται να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Είπε πως το να ασκείται κριτική στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να θεωρείται αντισημιτισμός.

«Κάθε φορά που κάποιος παίρνει την απόφαση να υποστηρίξει την οικοδόμηση παλαιστινιακού κράτους, κάτι που όλοι στην Ευρώπη υποστηρίζουν… η αντίδραση του Ισραήλ είναι να το μετατρέπει σε αντισημιτική επίθεση».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v