Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν-Ευρωεκλογές: Κάλεσμα υπεράσπισης της δημοκρατίας

Ο πρόεδρος της Γαλλίας αποδοκιμάζει τη «γοητεία του αυταρχισμού» στην ΕΕ, και καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές για μια Ευρώπη που καθιστά δυνατή την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ανεβάζει ποσοστά η ακροδεξιά της Λεπέν.

Μακρόν-Ευρωεκλογές: Κάλεσμα υπεράσπισης της δημοκρατίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποδοκίμασε τη «γοητεία του αυταρχισμού» στην Ευρώπη και κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να ψηφίσουν στις ερχόμενες ευρωεκλογές για να «υπερασπιστούν» τη δημοκρατία.

«Ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς εχθρούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (...) Νομίζω ότι βασικά έχουμε μια μορφή κρίσης στη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από το Βερολίνο που πραγματοποιεί επίσκεψη κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ μπροστά σε νέους.

«Η δύναμη των δημοκρατιών είναι μια διαρκής συζήτηση για όλα τα ζητήματα για να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στην καλύτερη απόφαση που θα επιλέξει ο λαός», είπε.

Σήμερα, «υπάρχει μια μορφή γοητείας για τον αυταρχισμό που αναδύεται στις δικές μας δημοκρατίες», υποστήριξε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η πεποίθηση που επικρατεί, «βασικά είναι ότι αυτή η Ευρώπη θα ήταν πιο απλή αν ήμασταν εθνικιστές».

«Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι στις δημοκρατίες μας, έχουμε συνηθίσει τη δημοκρατία και έχουμε ξεχάσει ότι αυτή είναι ένας αγώνας», επέμεινε.

«Αφήσαμε τους εθνικιστές και τους εχθρούς της δημοκρατίας να αποσπάσουν όλα τα κέρδη που τους αναλογούν από τη δημοκρατία και να την επικρίνουν για την ίδια της την ύπαρξη», συνέχισε.

Για αυτούς τους λόγους, «είναι σημαντικό να ψηφίσουμε στις ευρωεκλογές για το κόμμα που υποστηρίζουμε και το οποίο είναι ένα κόμμα που υπερασπίζεται την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Αυτή είναι η Ευρώπη που καθιστά δυνατή την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την απουσία ηγεμονίας στην ήπειρό μας και την ικανότητα να ανταποκριθούμε μαζί σε αυτές τις προκλήσεις», επέμεινε.

Ο Μακρόν έφτασε στη Γερμανία νωρίτερα για μια τριήμερη επίσημη επίσκεψη με σκοπό να επιβεβαιώσει τη δύναμη του γαλλογερμανικού άξονα και να προσπαθήσει να ξεπεραστούν οι διαφορές σε κυρίαρχα θέματα τριβής όπως η στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας, η ευρωπαϊκή ένωση κεφαλαιαγορών και το μοντέλο ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το γεγονός ότι ο Μακρόν είναι εδώ, για να γιορτάζει τη δημοκρατία μαζί μας, να δώσουμε ένα μήνυμα ότι χρειαζόμαστε μια συμμαχία δημοκρατών στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στην Γερμανία έπειτα από 24 χρόνια.

Ανεβάζει ποσοστά η ακροδεξιά της Λεπέν

Η γαλλική ακροδεξιά του Εθνικού Συναγερμού αυξάνει το προβάδισμά της έναντι του κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις ευρωελογές που θα διεξαχθούν σε δύο εβδομάδες, έδειξε δημοσκόπηση της Elabe για τη La Tribune και το BFM TV.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο κόμμα σκοπεύουν να ψηφίσουν, το 33% των ερωτηθέντων υποστήριξε τον Εθνικό Συναγερμό, με επικεφαλής την Μαρίν Λεπέν στο Γαλλικό Κοινοβούλιο έναντι του 15,5% που απάντησε ότι θα ψηφίσει τον συνασπισμό κομμάτων, με επικεφαλής την Αναγέννηση του Μακρόν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Ραφαέλ Γκλύξμαν συγκέντρωσε το 13% της πρόθεσης ψήφου, το αριστερόστροφο France Unbowed το 8% και οι Πράσινοι το 6%, έδειξε η έρευνα. Τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους υποστήριξε το 7% των ερωτηθέντων.

Στη δημοσκόπηση της Elabe συμμετείχαν 1.804 ενήλικες και έγινε στις 24-25 Μαΐου.

Βάσει των ευρημάτων της, ο Εθνικός Συναγερμός ενισχύθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας που είχε γίνει στο διάστημα 15-17 Μαΐου, ενώ η Αναγέννηση του Μακρόν και το Σοσιαλιστικό Κόμμα παρέμειναν αμετάβλητα και οι Πράσινοι υποχώρησαν κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Από τον Δεκέμβριο, ο Εθνικός Συναγερμός με νέο πρόεδρό του τον Τζορντάν Μπαρντελά έχει κερδίσει υποστήριξη όπως και οι Σοσιαλιστές, ενώ το κόμμα του Μακρόν έχει χάσει έδαφος.

Η Μαρίν Λεπέν έχει χάσει δύο φορές την προεδρική εκλογή στο δεύτερο γύρο από τον Μακρόν, το 2017 και το 2022. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές της Γαλλίας θα γίνουν το 2027, αλλά ο Μακρόν δεν θα μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος επειδή δεν επιτρέπονται περισσότερες από δύο προεδρικές θητείες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v