Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Χαμάς αποδέχεται το ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Ετοιμη να διαπραγματευτεί, δηλώνει ανώτερος αξιωματούχος της. Αποδέχεται κατάπαυση πυρός, αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων, ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους. «Ελπιδοφόρα ένδειξη» βλέπει ο Μπλίνκεν.

Η Χαμάς αποδέχεται το ψήφισμα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Η Χαμάς αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες, δήλωσε σήμερα Τρίτη στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, Sami Abu Zuhri.

Η Χαμάς αποδέχεται το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους που κρατούνται από το Ισραήλ, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την πρόταση των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα.

Η πρόταση των ΗΠΑ εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Ρωσίας. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την πρόταση «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Σύμφωνα με το ψήφισμα, το Συμβούλιο Ασφαλείας «χαιρετίζει τη νέα πρόταση κατάπαυσης του πυρός που ανακοινώθηκε στις 31 Μαΐου, την οποία το Ισραήλ αποδέχθηκε, καλεί τη Χαμάς να την αποδεχθεί και προτρέπει τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως τους όρους της χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή ζήτησαν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα στηρίξει την πρόταση, με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, Νέιτ Έβανς να αναφέρει ότι «είναι ευκαιρία να μιλήσουμε με μια φωνή και να καλέσουμε τη Χαμάς να κάνει το ίδιο».

Η πρόταση προβλέπει τρεις φάσεις για να διασφαλιστεί η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η βιωσιμότητα της εκεχειρίας.

Μπλίνκεν: Ελπιδοφόρα ένδειξη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι η δήλωση υποστήριξης της Χαμάς σε ψήφισμα του ΟΗΕ που υποστηρίζει την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα είναι μια «ελπιδοφόρα ένδειξη».

Οι συζητήσεις σχετικά με τα σχέδια για τη Γάζα μετά την κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα και τις επόμενες δύο ημέρες, δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουμε αυτά τα σχέδια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v