Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνος χρεοκοπίας περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ

Υψηλή συγκέντρωση προβληματικών δανείων για εμπορικά κέντρα και γραφεία. Για «κύμα αγωνίας» που ξεκινά τώρα προειδοποιεί στέλεχος της Pimco. Αυξήσεις κεφαλαίου και σορταρίσματα στο αμερικανικό Χρηματιστήριο.

Κίνδυνος χρεοκοπίας περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ

"Το πραγματικό κύμα αγωνίας μόλις ξεκινά για τους δανειστές σε ο,τιδήποτε, από εμπορικά κέντρα μέχρι γραφεία " δήλωσε  ο John Murray της Pimco, μιας εκ των κορυφαίων επενδυτικών εταιρειών του κόσμου, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Επιπλέον, η Pacific Investment Management προειδοποίησε ότι περισσότερες χρεοκοπίες πολιτειακών (περιφερειακών) τραπεζών πιθανότατα θα εκδηλωθεί στο κοντινό μέλλον, προειδοποιώντας ότι μια «πολύ υψηλή» συγκέντρωση προβληματικών δανείων για εμπορικά ακίνητα  καταγράφεται στα βιβλία των τραπεζών αυτών.

Πολλές από αυτές τις τράπεζες έχουν  υψηλή έκθεση σε δάνεια για κατασκευή εμπορικών ακινήτων που (σε πολλές περιπτώσεις) η τρέχουσα αγοραία αξία τους είναι πλέον κλάσμα της αξίας του παρελθόντος και του ύψους δανειοδότησής τους. 

Νωρίτερα φέτος, η New York Community Bancorp μείωσε το μέρισμά της και αύξησε τις προβλέψεις της για δυνητικά επισφαλή δάνεια, προχωρώντας τελικά σε αύξηση κεφαλαίου, η οποία οδήγησε σε μεγάλη πτώση της τιμής της μετοχής της. Η US Bancorp αύξησε τις προβλέψεις της για ζημίες το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Οι μετοχές της Axos Financial σημείωσαν πτώση την περασμένη εβδομάδα, αφού ένας short seller έβαλε στο στόχαστρο, όπως αποκάλεσε, τα «φανερά» προβλήματα δανείων ακινήτων της τράπεζας.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τα επιτόκια έχει επιδεινώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν  τόσο οι τράπεζες, όσο και οι ιδιοκτήτες -δανειζόμενοι των εμπορικών ακινήτων, καθώς το υψηλό κόστος χρήματος έχει καταβαραθρώσει τις αποτιμήσεις και έχει προκαλέσει στάσεις πληρωμών ή καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των δανείων, αφήνοντας τις τράπεζες "εγκλωβισμένες" σε υποθήκες με δύσκολα ρευστοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία.

Το τοπίο φαίνεται να γίνεται πιο σκοτεινό, σύμφωνα πάντα με το σχετικό σχόλιο του Bloomberg.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v