Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΑΤΟ: Ο ευρωατλαντικός δρόμος για το Κίεβο δεν γυρίζει πίσω

Το προσχέδιο της συνόδου κορυφής, που δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη από τους 32 συμμάχους, επιβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ «θα απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη, όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι». Στο στόχαστρο η Κίνα.

ΝΑΤΟ: Ο ευρωατλαντικός δρόμος για το Κίεβο δεν γυρίζει πίσω

Το τελευταίο προσχέδιο της δήλωσης της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι η συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία «στον μη αναστρέψιμο δρόμο της προς την πλήρη ευρωατλαντική ολοκλήρωση, συμπεριλαμβανομένης της ένταξης στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στο Reuters πηγή της συμμαχίας.

Το προσχέδιο, το οποίο δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη από τους 32 συμμάχους, επιβεβαιώνει ότι το ΝΑΤΟ «θα είναι σε θέση να απευθύνει πρόσκληση στην Ουκρανία για ένταξη στη συμμαχία, όταν συμφωνήσουν οι σύμμαχοι και εκπληρωθούν οι όροι», σύμφωνα με την πηγή.

Το προσχέδιο χαρακτηρίζει επίσης την Κίνα αποφασιστικής σημασίας συνεργό της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέει ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να θέτει συστημικές προκλήσεις στην Ευρώπη και την ασφάλεια.

Η Ουκρανία αναμένει την επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, διαφωνούν με το πότε θα γίνει αυτό. Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει όσα είχαν ήδη αποφασιστεί πέρυσι, στη σύνοδο του Βίλνιους

Το ΝΑΤΟ πιστεύει εξάλλου ότι όλα τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στην Ουάσινγκτον υπέρ της Ουκρανίας ευνοούν τη μελλοντική ένταξή της. Πρόκειται για μια «πολύ σοβαρή προσπάθεια να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση από την οποία θα είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες της στους κόλπους της Συμμαχίας από την πρώτη ημέρα της ένταξής της», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι Σύμμαχοι σκοπεύουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο. Δεν κάνει λόγο όμως για την πολυετή δέσμευση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, όπως επιδίωκε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο τελευταίος είπε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει πως οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα «ουσιώδες» πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και, παράλληλα, η σύνοδος αυτή θα διευρύνει άλλες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, ιδίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Στο πακέτο θα περιλαμβάνεται και μια νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που θα παρέχει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και την εκπαίδευση του στρατού της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v