Μια ομάδα ευρωπαϊκών χωρών που κατέχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα στη Γηραιά Ήπειρο έχουν διεξαγάγει ανεπίσημες συνομιλίες σε πρώιμο στάδιο σχετικά με τη χαλάρωση των στόχων αποθήκευσης φυσικού αερίου μετά το 2025, εν μέσω ανησυχιών ότι οι υψηλές τιμές καθιστούν ασύμφορη την αποθήκευση του ορυκτού καυσίμου.
Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτούν οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου λήγουν στο τέλος του τρέχοντος έτους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταστήσει σαφές ότι θα ήθελε να συνεχίσει την απαίτηση, ωστόσο υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ μιας ομάδας χωρών, μεταξύ άλλων της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ολλανδίας, που υποστηρίζουν τη χαλάρωση του στόχου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε τους δεσμευτικούς στόχους στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης το 2022, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών περιόδων. Τα αποθέματα βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος επειδή τα αποθέματα μειώνονται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Αυτή η εξέλιξη ανεβάζει την τιμή των συμβολαίων για το καλοκαίρι, όταν θα πρέπει να γίνει ο ανεφοδιασμός, καθιστώντας ασύμφορη την αποθήκευση του καυσίμου. Ο διαχειριστής της αγοράς της Γερμανίας Trading Hub Europe δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιδότησης για την αναπλήρωση των αποθεμάτων.
Η διαφορά μεταξύ των συμβολαίων φυσικού αερίου για το επόμενο καλοκαίρι και τον επόμενο χειμώνα είναι 4,90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICE Endex. Η προοπτική να αναγκαστούν οι φορείς εκμετάλλευσης να γεμίσουν τις αποθήκες με σχεδόν 5 ευρώ απώλεια ανά μεγαβατώρα για να επιτύχουν τους στόχους, προκαλεί προβληματισμό στους φορείς χάραξης πολιτικής.
Η Ιταλία θα αξιολογήσει τα αιτήματα των άλλων κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και θα υποστηρίξει τη χαλάρωση των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποθήκευση φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Φεντερίκο Μπόσι, επικεφαλής της υπηρεσίας ενέργειας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η Ολλανδία θα υποστήριζε επίσης μια προσδοκία αποθήκευσης αντί για στόχο, σύμφωνα με τον Πέτερ τεν Μπρούγκενκεϊτν, εκπρόσωπο του ολλανδικού υπουργείου Ενέργειας. Η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Τσεχία είναι επίσης στην ομάδα των χωρών, συμπλήρωσε.
Η Γερμανία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση σχετικά με το μακροπρόθεσμο σχέδιο της Ε.Ε. για την επέκταση του στόχου, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.
Οι συνομιλίες είναι ανεπίσημες σε αυτό το στάδιο. Η Ομάδα Συντονισμού για το Φυσικό Αέριο, η οποία συγκεντρώνει κράτη-μέλη και βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, θα συνεδριάσει αργότερα αυτό το μήνα για να συζητήσει τα επίπεδα αποθήκευσης.
Παρόλα αυτά, η διασφάλιση της αναπλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου αποτελεί ανησυχία. Η Ιταλία υπέγραψε διάταγμα που της επιτρέπει να διεξάγει δημοπρασίες για την αποθήκευση φυσικού αερίου νωρίτερα στην εποχή, όταν η διαφορά είναι πιο ευνοϊκή. Η κίνηση ήταν προγραμματισμένη και το διάταγμα απλώς την επιτρέπει.
Η Γερμανία μπορεί να αισθανθεί κάποια ανακούφιση τον επόμενο χειμώνα. Η χώρα έχει έναν αυστηρότερο στόχο στο 95% που λήγει τον Μάρτιο, κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος του Νοεμβρίου θα υποχωρήσει στο ευρωπαϊκό επίπεδο του 90%.